19 °C

Стефка Славова представи ЕБВР пред кметове и бизнеса от регион "Тракия"

Снимка: Костадин Момчилов

Стефка Славова – член на борда на директорите на Европейската банка за въстановяване и развитие се срещна с бизнеса на Първомай и кметове и представители на общини от РАО „Тракия“ и нейния изпълнителен директор проф. Иван Върляков. Идеята е на кмета на общината Ангел Папазов. Госпожа Славова отговаря за одобряването на проекти от България Албания и Полша и работи в ЕБВР от 2010г. Кметът я представи като приятел на общината и човек, който може да обясни какви са целите на ЕБВР, да предложи  помощ на бизнеса и общините. Срещата с нея беше възможност тя лично да запознае присъстващите с политиката на една световна банка, с инструмента за усвояване на средства от общините – ФЛАГ. В личното си познанство между Стефка Славова  с директора на ЕБВР Даниел Берг, кметът видя възможност за създаване не лоби, което да бъде запознато с конкретния климат у нас и с проектите реализирани на местна основа.

Аз често идвам тук – в София – като представител на правителството в Борда на директорите-сподели Стефка Славова- отдавна с кмета сме си говорили дали да дойда, кога да дойда, да се срещна с кметове, с бизнеса… Така че днес се осъществи тази идея. Щастлива съм да бъда тука. Искам първо да направя кратка презентация, да представя ЕБВР, какви проекти финансира банката, да поговорим за евентуални бъдещи проекти. Идвам да комуникирам добре и да намерим начин как да оперираме с местния бизнес, с общини в целия регион. Малките и средни общини могат да се възползват от програмата ФЛАГ, която ЕБВР рефинансира. Община Първомай има 3 кредита в момента. Финансираме и други клиенти от този регион… Срещата е опознавателна, за да покажем какво има и какво предлагаме.

От направеното изложение стана ясно, че ЕБВР е създадена с цел да помогне прехода към пазарна икономика в източна Европа през 1991г. Сега вече тя инвестира и кредитира проекти и в Турция, Монголия, Египет, Тунис  Йордания. За разлика от Световната банка усилията ѝ са насочени най- вече към частния бизнес. България  има 0,8% акционерен дял. Банката финансира проекти над 5мил. Евро, до 250млн.евро. За по- малки проекти насочват фирмите и общините към търговски банки, които са финансирани от ЕБВР по  кредитни линии- каквото са например кредитните линии за енергийна ефективност, за зелена икономика,  за жилищно кредитиране и др. За миналата година са финансирали 23 проекта за 246млн. лева.

Стефка Славова представи ФЛАГ като инструмент за усвояване на средства от европейските програми най-вече от общините. ФЛАГ се финансира от ЕБВР.

Във връзка с поставени от залата въпроси директорът заяви, че те са работили добре с последното редовно и служебно правителства и ,че продължават това разбирателство и с настоящото. Всяка държава има право да наложи вето върху даден проект, макар и да е одобрен от ЕБВР, каза г-жа Славова. Това се е случвало с два проекта за зелена енергия и един пловдивски за асфалтиране на малки улички. ЕБВР не финансира проекти за производство на цигари и алкохол – подчерта тя, но проявява интерес по отношение на аграрния бизнес.

Тя се обърна към залата и попита присъстващите какви проекти имате и как виждате държавната политика за развитие на частните инвестиции – подобрява ли се климатът? Това са въпроси, по които в залата отговор не беше получен, а и се предполага, че всеки си има собствено мнение, различно от това на другите. И макар представителят на банката да заяви, че  не се толерират луксозни проекти, много от присъстващите бизснесмени не излязоха обнадеждени. Те признават, че техните проекти едва ли биха имали шанс за финансиране от ЕБВР. След официалната среща разговорите продължиха неформално, а г-жа Славова любезно разговаря и консултира бизнесмените и кметовете от региона.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини