3 °C

Стефка Славова представи ЕБВР пред кметове и бизнеса от регион "Тракия"

Снимка: Костадин Момчилов

Стефка Славова – член на борда на директорите на Европейската банка за въстановяване и развитие се срещна с бизнеса на Първомай и кметове и представители на общини от РАО „Тракия“ и нейния изпълнителен директор проф. Иван Върляков. Идеята е на кмета на общината Ангел Папазов. Госпожа Славова отговаря за одобряването на проекти от България Албания и Полша и работи в ЕБВР от 2010г. Кметът я представи като приятел на общината и човек, който може да обясни какви са целите на ЕБВР, да предложи  помощ на бизнеса и общините. Срещата с нея беше възможност тя лично да запознае присъстващите с политиката на една световна банка, с инструмента за усвояване на средства от общините – ФЛАГ. В личното си познанство между Стефка Славова  с директора на ЕБВР Даниел Берг, кметът видя възможност за създаване не лоби, което да бъде запознато с конкретния климат у нас и с проектите реализирани на местна основа.

Аз често идвам тук – в София – като представител на правителството в Борда на директорите-сподели Стефка Славова- отдавна с кмета сме си говорили дали да дойда, кога да дойда, да се срещна с кметове, с бизнеса… Така че днес се осъществи тази идея. Щастлива съм да бъда тука. Искам първо да направя кратка презентация, да представя ЕБВР, какви проекти финансира банката, да поговорим за евентуални бъдещи проекти. Идвам да комуникирам добре и да намерим начин как да оперираме с местния бизнес, с общини в целия регион. Малките и средни общини могат да се възползват от програмата ФЛАГ, която ЕБВР рефинансира. Община Първомай има 3 кредита в момента. Финансираме и други клиенти от този регион… Срещата е опознавателна, за да покажем какво има и какво предлагаме.

От направеното изложение стана ясно, че ЕБВР е създадена с цел да помогне прехода към пазарна икономика в източна Европа през 1991г. Сега вече тя инвестира и кредитира проекти и в Турция, Монголия, Египет, Тунис  Йордания. За разлика от Световната банка усилията ѝ са насочени най- вече към частния бизнес. България  има 0,8% акционерен дял. Банката финансира проекти над 5мил. Евро, до 250млн.евро. За по- малки проекти насочват фирмите и общините към търговски банки, които са финансирани от ЕБВР по  кредитни линии- каквото са например кредитните линии за енергийна ефективност, за зелена икономика,  за жилищно кредитиране и др. За миналата година са финансирали 23 проекта за 246млн. лева.

Стефка Славова представи ФЛАГ като инструмент за усвояване на средства от европейските програми най-вече от общините. ФЛАГ се финансира от ЕБВР.

Във връзка с поставени от залата въпроси директорът заяви, че те са работили добре с последното редовно и служебно правителства и ,че продължават това разбирателство и с настоящото. Всяка държава има право да наложи вето върху даден проект, макар и да е одобрен от ЕБВР, каза г-жа Славова. Това се е случвало с два проекта за зелена енергия и един пловдивски за асфалтиране на малки улички. ЕБВР не финансира проекти за производство на цигари и алкохол – подчерта тя, но проявява интерес по отношение на аграрния бизнес.

Тя се обърна към залата и попита присъстващите какви проекти имате и как виждате държавната политика за развитие на частните инвестиции – подобрява ли се климатът? Това са въпроси, по които в залата отговор не беше получен, а и се предполага, че всеки си има собствено мнение, различно от това на другите. И макар представителят на банката да заяви, че  не се толерират луксозни проекти, много от присъстващите бизснесмени не излязоха обнадеждени. Те признават, че техните проекти едва ли биха имали шанс за финансиране от ЕБВР. След официалната среща разговорите продължиха неформално, а г-жа Славова любезно разговаря и консултира бизнесмените и кметовете от региона.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини