15 °C

Стефка Славова представи ЕБВР пред кметове и бизнеса от регион "Тракия"

Снимка: Костадин Момчилов

Стефка Славова – член на борда на директорите на Европейската банка за въстановяване и развитие се срещна с бизнеса на Първомай и кметове и представители на общини от РАО „Тракия“ и нейния изпълнителен директор проф. Иван Върляков. Идеята е на кмета на общината Ангел Папазов. Госпожа Славова отговаря за одобряването на проекти от България Албания и Полша и работи в ЕБВР от 2010г. Кметът я представи като приятел на общината и човек, който може да обясни какви са целите на ЕБВР, да предложи  помощ на бизнеса и общините. Срещата с нея беше възможност тя лично да запознае присъстващите с политиката на една световна банка, с инструмента за усвояване на средства от общините – ФЛАГ. В личното си познанство между Стефка Славова  с директора на ЕБВР Даниел Берг, кметът видя възможност за създаване не лоби, което да бъде запознато с конкретния климат у нас и с проектите реализирани на местна основа.

Аз често идвам тук – в София – като представител на правителството в Борда на директорите-сподели Стефка Славова- отдавна с кмета сме си говорили дали да дойда, кога да дойда, да се срещна с кметове, с бизнеса… Така че днес се осъществи тази идея. Щастлива съм да бъда тука. Искам първо да направя кратка презентация, да представя ЕБВР, какви проекти финансира банката, да поговорим за евентуални бъдещи проекти. Идвам да комуникирам добре и да намерим начин как да оперираме с местния бизнес, с общини в целия регион. Малките и средни общини могат да се възползват от програмата ФЛАГ, която ЕБВР рефинансира. Община Първомай има 3 кредита в момента. Финансираме и други клиенти от този регион… Срещата е опознавателна, за да покажем какво има и какво предлагаме.

От направеното изложение стана ясно, че ЕБВР е създадена с цел да помогне прехода към пазарна икономика в източна Европа през 1991г. Сега вече тя инвестира и кредитира проекти и в Турция, Монголия, Египет, Тунис  Йордания. За разлика от Световната банка усилията ѝ са насочени най- вече към частния бизнес. България  има 0,8% акционерен дял. Банката финансира проекти над 5мил. Евро, до 250млн.евро. За по- малки проекти насочват фирмите и общините към търговски банки, които са финансирани от ЕБВР по  кредитни линии- каквото са например кредитните линии за енергийна ефективност, за зелена икономика,  за жилищно кредитиране и др. За миналата година са финансирали 23 проекта за 246млн. лева.

Стефка Славова представи ФЛАГ като инструмент за усвояване на средства от европейските програми най-вече от общините. ФЛАГ се финансира от ЕБВР.

Във връзка с поставени от залата въпроси директорът заяви, че те са работили добре с последното редовно и служебно правителства и ,че продължават това разбирателство и с настоящото. Всяка държава има право да наложи вето върху даден проект, макар и да е одобрен от ЕБВР, каза г-жа Славова. Това се е случвало с два проекта за зелена енергия и един пловдивски за асфалтиране на малки улички. ЕБВР не финансира проекти за производство на цигари и алкохол – подчерта тя, но проявява интерес по отношение на аграрния бизнес.

Тя се обърна към залата и попита присъстващите какви проекти имате и как виждате държавната политика за развитие на частните инвестиции – подобрява ли се климатът? Това са въпроси, по които в залата отговор не беше получен, а и се предполага, че всеки си има собствено мнение, различно от това на другите. И макар представителят на банката да заяви, че  не се толерират луксозни проекти, много от присъстващите бизснесмени не излязоха обнадеждени. Те признават, че техните проекти едва ли биха имали шанс за финансиране от ЕБВР. След официалната среща разговорите продължиха неформално, а г-жа Славова любезно разговаря и консултира бизнесмените и кметовете от региона.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
01 окт 2020
Последни новини