Стефка Славова представи ЕБВР пред кметове и бизнеса от регион "Тракия"

Снимка: Костадин Момчилов

Стефка Славова – член на борда на директорите на Европейската банка за въстановяване и развитие се срещна с бизнеса на Първомай и кметове и представители на общини от РАО „Тракия“ и нейния изпълнителен директор проф. Иван Върляков. Идеята е на кмета на общината Ангел Папазов. Госпожа Славова отговаря за одобряването на проекти от България Албания и Полша и работи в ЕБВР от 2010г. Кметът я представи като приятел на общината и човек, който може да обясни какви са целите на ЕБВР, да предложи  помощ на бизнеса и общините. Срещата с нея беше възможност тя лично да запознае присъстващите с политиката на една световна банка, с инструмента за усвояване на средства от общините – ФЛАГ. В личното си познанство между Стефка Славова  с директора на ЕБВР Даниел Берг, кметът видя възможност за създаване не лоби, което да бъде запознато с конкретния климат у нас и с проектите реализирани на местна основа.

Аз често идвам тук – в София – като представител на правителството в Борда на директорите-сподели Стефка Славова- отдавна с кмета сме си говорили дали да дойда, кога да дойда, да се срещна с кметове, с бизнеса… Така че днес се осъществи тази идея. Щастлива съм да бъда тука. Искам първо да направя кратка презентация, да представя ЕБВР, какви проекти финансира банката, да поговорим за евентуални бъдещи проекти. Идвам да комуникирам добре и да намерим начин как да оперираме с местния бизнес, с общини в целия регион. Малките и средни общини могат да се възползват от програмата ФЛАГ, която ЕБВР рефинансира. Община Първомай има 3 кредита в момента. Финансираме и други клиенти от този регион… Срещата е опознавателна, за да покажем какво има и какво предлагаме.

От направеното изложение стана ясно, че ЕБВР е създадена с цел да помогне прехода към пазарна икономика в източна Европа през 1991г. Сега вече тя инвестира и кредитира проекти и в Турция, Монголия, Египет, Тунис  Йордания. За разлика от Световната банка усилията ѝ са насочени най- вече към частния бизнес. България  има 0,8% акционерен дял. Банката финансира проекти над 5мил. Евро, до 250млн.евро. За по- малки проекти насочват фирмите и общините към търговски банки, които са финансирани от ЕБВР по  кредитни линии- каквото са например кредитните линии за енергийна ефективност, за зелена икономика,  за жилищно кредитиране и др. За миналата година са финансирали 23 проекта за 246млн. лева.

Стефка Славова представи ФЛАГ като инструмент за усвояване на средства от европейските програми най-вече от общините. ФЛАГ се финансира от ЕБВР.

Във връзка с поставени от залата въпроси директорът заяви, че те са работили добре с последното редовно и служебно правителства и ,че продължават това разбирателство и с настоящото. Всяка държава има право да наложи вето върху даден проект, макар и да е одобрен от ЕБВР, каза г-жа Славова. Това се е случвало с два проекта за зелена енергия и един пловдивски за асфалтиране на малки улички. ЕБВР не финансира проекти за производство на цигари и алкохол – подчерта тя, но проявява интерес по отношение на аграрния бизнес.

Тя се обърна към залата и попита присъстващите какви проекти имате и как виждате държавната политика за развитие на частните инвестиции – подобрява ли се климатът? Това са въпроси, по които в залата отговор не беше получен, а и се предполага, че всеки си има собствено мнение, различно от това на другите. И макар представителят на банката да заяви, че  не се толерират луксозни проекти, много от присъстващите бизснесмени не излязоха обнадеждени. Те признават, че техните проекти едва ли биха имали шанс за финансиране от ЕБВР. След официалната среща разговорите продължиха неформално, а г-жа Славова любезно разговаря и консултира бизнесмените и кметовете от региона.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини