Курбан за Петдесетница събира две села

По отколешна традиция жителите на селата Поройна и Дълбок извор направиха на параклиса „Света торица“  курбан за здраве в Понеделника на Свети дух. В местността, според местните жители е имало манастир и на негово място е построен параклисът. Преди колко години – никой не може да каже, но най- възрастните го помнят от деца. Отец Георги сподели болката си от рушащия храм: Спонсори ни трябват. Разпада се от годините.

Въпреки че църковният празник е винаги в понеделник, никога поляната не е оставала празна – дори и в социалистическо време. От дълго години майстори на курбана са Тоско и Христо.Отец Петър освети курбана на бай Тоско и бай Христо

Заедно празнуват и двамата кмета.  Кметът на Дълбок извор Янко Янков е с двоен празник – тази година Петдесетница съвпадна с Еньовден, а както се шегува наместникът в Поройна- д-р Кирев, дори си е четворен, защото Света троица е за трима.

Местните споделят, че на този ден времето обикновено се е разваляло и след курбана завалявал дъжд, но днес се размина с повече вятър и само с няколко по- едри капки. 

Теодора Кирякова 


Параклисът е в окаяно състояние
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини