18 °C

Красимира Славова представи "Строители на развалини" - роман на прехода

Председателят на писателското дружество в Първомай Кръстьо Кръстев нарече „роман на прехода“ последната издадена книга на Красимира Славова „Строители на развалини“.  Около това мнение се обединиха всички присъстващи на представянето й. Специално за случая гост на майските културни тържества беше Славимир Генчев - носител на Националната награда за поезия на името на Слав Хр. Караславов.

След като приятели -самодейци на Красимира Славова прочетоха откъси от романа й, г-н Генчев му направи и  кратък анализ. „Строители на развалини“ се характеризира с фрагментарност, динамика на действието, богата галерия от персонажи, лаконизъм, стигащ до лапидарност (в литературата – за стил, който е стегнат, но изразителен – бел. на автора), разнообразие от сюжетни линии, реминисценции, които позволяват да се надникне в миналото на героите.

В ролята си на литературни критици Кръстьо Кръстев и Славимир Генчев се обединиха около мнението, че ако имената на героите се заменят с популярните имена от новините в медиите, романът ще придобие документална стойност. „Строители на развалини“ побира значителна съвременна проблематика, сюжетите преминават през различни социални, политически, криминални и житейски нива, той е калейдоскоп от събития и персонажи с множество проекции, адекватно огледало на времето, в което живеем. Оптимистичната нотка в рома идва с надеждата, че строителите на пясъчни замъци и развалини ще съумеят да изградят нещо истинско.

Макар и малка по обем, между кориците на книжката е събран пъстър парад от личности, повечето от които трудно могат да бъдат обрисувани в бели или в черни краски – така както е в действителността. Променливи и зависещи от обстоятелствата са повечето от героите. Единственият напълно изграден като положителен образ е този на Елена – археоложката. И никой от прочелите романа няма и грам съмнение, че негов прототип е самата Елена Божинова археолог и ръководител на разкопките на Драгойна.

Красимира Славова придружава издаването на своите книги с есе, посветено на идеята, повода, процеса на създаването на литературната творба. И този път тя не пропусна да ни го представи. Това е най- дълго писаната ми творба- сподели Краси. И завърши с цитат на Хорхе Букай:   

„Защото всяко семе знае

                        как да стане дърво.“

В края на срещата тя благодари на всички приятели участвали в представянето на романа – Нели Атанасова, която е съпреживяла раждането на „Строители на развалини“, на читалищните дейци, на кмета на общината Ангел Папазов, на спонсорите: Запрян Велев, Янко Гълъбов, Диана Тонева, Мурадие Ахмед, Петя Друмева, Бояна Кралева, Васил Шапатов, Николай Митков. За оформлението на книгата приносът е на дъщеря й Антония Славова, чиято картина е на корицата.

Много букети и поздравления получи Краси за романа си. Вечерта завърши на раздумка и чаша вино.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини