2 °C

Красимира Славова представи "Строители на развалини" - роман на прехода

Председателят на писателското дружество в Първомай Кръстьо Кръстев нарече „роман на прехода“ последната издадена книга на Красимира Славова „Строители на развалини“.  Около това мнение се обединиха всички присъстващи на представянето й. Специално за случая гост на майските културни тържества беше Славимир Генчев - носител на Националната награда за поезия на името на Слав Хр. Караславов.

След като приятели -самодейци на Красимира Славова прочетоха откъси от романа й, г-н Генчев му направи и  кратък анализ. „Строители на развалини“ се характеризира с фрагментарност, динамика на действието, богата галерия от персонажи, лаконизъм, стигащ до лапидарност (в литературата – за стил, който е стегнат, но изразителен – бел. на автора), разнообразие от сюжетни линии, реминисценции, които позволяват да се надникне в миналото на героите.

В ролята си на литературни критици Кръстьо Кръстев и Славимир Генчев се обединиха около мнението, че ако имената на героите се заменят с популярните имена от новините в медиите, романът ще придобие документална стойност. „Строители на развалини“ побира значителна съвременна проблематика, сюжетите преминават през различни социални, политически, криминални и житейски нива, той е калейдоскоп от събития и персонажи с множество проекции, адекватно огледало на времето, в което живеем. Оптимистичната нотка в рома идва с надеждата, че строителите на пясъчни замъци и развалини ще съумеят да изградят нещо истинско.

Макар и малка по обем, между кориците на книжката е събран пъстър парад от личности, повечето от които трудно могат да бъдат обрисувани в бели или в черни краски – така както е в действителността. Променливи и зависещи от обстоятелствата са повечето от героите. Единственият напълно изграден като положителен образ е този на Елена – археоложката. И никой от прочелите романа няма и грам съмнение, че негов прототип е самата Елена Божинова археолог и ръководител на разкопките на Драгойна.

Красимира Славова придружава издаването на своите книги с есе, посветено на идеята, повода, процеса на създаването на литературната творба. И този път тя не пропусна да ни го представи. Това е най- дълго писаната ми творба- сподели Краси. И завърши с цитат на Хорхе Букай:   

„Защото всяко семе знае

                        как да стане дърво.“

В края на срещата тя благодари на всички приятели участвали в представянето на романа – Нели Атанасова, която е съпреживяла раждането на „Строители на развалини“, на читалищните дейци, на кмета на общината Ангел Папазов, на спонсорите: Запрян Велев, Янко Гълъбов, Диана Тонева, Мурадие Ахмед, Петя Друмева, Бояна Кралева, Васил Шапатов, Николай Митков. За оформлението на книгата приносът е на дъщеря й Антония Славова, чиято картина е на корицата.

Много букети и поздравления получи Краси за романа си. Вечерта завърши на раздумка и чаша вино.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини