Турски митничари искат рушвет по 200 € на български тир, за да го пуснат навреме

Граничния пункт Капитан Андреево-блокиран, протестиращите чакат резултата от срещата на замминистър Лазарова

Турски митничари искали рушвет по 200 евро на тир, ако е на български превозвач, за да го пропуснат през границата с България. Иначе го бавели по 3-4 до 5 дни, което проваляло графика на превозвачите. Записи на тези корупционни практики днес бяха предадени на ръководството на турските митници от делегация от недоволни български превозвачи и представители на министерството на транспорта и държавната автомобилна инспекция. 

Заради тези забавяния, спедиторските фирми се отказвали от българските услуги и възлагали поръчките на турски превозвачи.

Това заявиха родни тираджии, които в отговор днес блокираха българо-турската граница на ГКПП Капитан Андреево. За времето от 8 до 14 часа, се образува над 10 км опашка от тирове, като в тапата попаднаха повече от 500 товарни автомобила. Леките коли се пропускаха. Превозвачите се заканиха да държат блокадата с дни и да затапят и другите ГКПП-та по българо-турската граница. 

Заради репресиите на турските митницари вече са пострадали над 400 български превозвачески фирми, които търпят нарастващи загуби оплакаха се недоволните. Освен рушветите, турците им измисляли и редица други причини за необосновано задържане по границата. Случвало се дни наред, товарни камиони да стоят на границата без дори да им бъде обяснено защо.

Проблемите започнали преди месец и половина след писмо от главното управление на турските митници до всички митнически пунктове в страната. В него се разпорежда засилен контрол специално за българските превозвачи и налагането на серия ограничения за тях. Така например на българските тирове им се забранявало да влизат в Турция с повече от 550 литра гориво в резервоарите. Налагат им се времеви ограничения. Фактурите за транспортирания товар пък се приемат за митнически документ. Например ако държавата получател е различна в тир карнета и във фактурата, от превозвача се изисква задължително документ за преминаване през трета страна. Нещо от което българските превозвачи по принцип не се нуждаят при вътреобщностните превози в Съюза, понеже страната ни е пълноправен член на ЕС. Точно поради нуждата от по-малко документи, спедиторските фирми масово възлагали поръчките на български превозвачи. За 2012-та година български МПС-та са извършили 45 000 износа от Турция за Европа срещу само 12 000 такива на турски превозвачи, негодуват комшиите. Наложените мерки целели да защитят турския бизнес. 

Рестрикциите обаче паднаха този следобед, след като България заплаши Турция с реципрочни мерки спрямо турските превозвачи, обяви заместник министъра на транспорта Албена Лазарова. Заедно с началникът на Държавната автомобилна инспекция Валентин Божков тя договорила с турската страна среща на транспортните министри на България и Турция Кристиян Кръстев и Бинали Йълдъръм, на която да бъдат изгладени проблемите. Срещата е планирана за след 20 дни. До тогава блокадата по границата се прекратява.

Ако обаче и един български камион бъде неправомерно задържан, още от понеделник ще блокираме отново само Капитан Андреево, но и всички ГКПП-та по българо-турската граница, заплашиха инициаторите от Българската Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/.

Г.Христов

От блокадата си изпатиха и турските тирове
Тапата на Капитан Андреево продължи 7 часа
Спираха се всички камиони
Опашката бе километрична
...и се увеличаваше непрекъснато
Замминистър Албена Лазарова и министър Кристиян Кръстев обаче договориха сваляне на блокадата и отмяна на ограниченията за българите
Софийският превозвач Георги Дончев/седнал/, който се оплака, че турските митничари му искали пари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини