Влакът стрела със 120 км/ч, няма мотриси за 160

Влакът-стрела готов да полети

Влакът-стрела по трасето България-Турция тръгна за пръв път днес, но със 120 вместо с планираните 160 км/час. Забавеният полет на стрелата е заради липсата на нови мотриси, които могат безпроблемно/и безопасно/ да достигнат предвидения от новата жп линия скоростен лимит. Иначе 120 км/час е предвидената скорост за товарните влакове. 

Първата електрифицирана скоростна отсечка по ЖП-линията България-Турция днес бе открита тържествено от премиера Марин Райков и транспортният министър Кристиян Кръстев. Готов е само участъка между Свиленград и Турската граница-18 километра трасе за 70 млн лева без ДДС. Парите са отпуснати по ОП „Транспорт“ на ЕС. Освен поставянето на траверсите, парите бяха използвани и за построяване на специален мост над р „Марица“, който е с дължина 433 метра. Това е най-дългият железопътен мост в България, похвалиха се хората от правителството и доста по-основателно, от изпълнителите на обекта-чешката фирма ОХЛ ЖС. 

„Това е първия изцяло завършен проект по тази оперативна програма“ заложи на позитивното премиера Райков. И той и служебния транспортен №1 многократно заявиха, че не искат да се кичат с чужди лаври и никак не желаят да си присвояват заслугите за завършване на проекта. Райков изрази надежда че до 2015-та година ще бъде завършена цялата високоскоростна линия от Димитровград до турската граница. И че национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще бъде бенефициент на следващ проект, с помощта на който ще се закупят нови мотриси, за да се достигне капацитета на скоростното трасе.

Г.Христов

Премиерът Марин Райков лисва менчето върху новопостроен ата железопътна линия
После се качи на "стрелата"
Правителството си пожела още спечелените проекти по ОП "Транспорт"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини