Големи и малки четат маратонски

Маратонско четене  превзе библиотеките на Първомай и общината. Тази извънкласна форма дава възможност на учениците да се запознаят с произведения, които не се учат в задължителните часове.

Маратонът приключи вече в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Малчуганите се потопиха в атмосферата на школската библиотека. Там Кичка Петкова запозна първокласниците с автора на „Дядо и ряпа“ и „Косе Босе“ – Ран Босилек. Същия писател, но с „Патиланци“ бяха избрали учителите на третокласниците. В седмицата на Доналд Бисет второкласниците четоха неговите „Небивалици“. А най- големите – учениците от 4 клас четоха "Емил от Льонеберя" на Астрид Линдгрен. Много им беше интересно на децата – сподели Делка Атанасова – учителка на втори клас- особено впечатлени бяха от художественото четене на чичо Спас – изразително, драматично, с интонация. Кичка Петкова ги запозна с автора и творчеството му, но и ние вече им бяхме насочили вниманието към Доналд Бисет, а те се опитаха да измислят небивалици.

Дебърските ученици гостуваха в библиотеката на НЧ „Продуба“. Там маратонът обхвана децата от детската градина, които само слушаха „Приказки“на Леда Милева  до пенсионерите от местните клубове. Учениците от начален курс четоха български народни приказки и гатанки. За всеки читател библиотекарката Атанаска Велева беше подготвила и подари разпечатани гатанките. По-големите ученици четоха поезия от Пейо Яворов, Никола Вапцаров, Елисавета Багряна, Нели Атанасова.

В библиотеката на ОНЧ „Св. Св.Кирил и Методий“ по маратонски четоха и продължават да четат учениците от НУ „Христо Ботев“ и ОУ“Св.св. Кирил и Методий“. Между избраните там автори отново присъстват  Ран Босилек и Астрид Линдгрен, Елисавета Багряна.

Освен тези произведения, библиотекарките Ана Сиракова и Емилия Ангелова им препоръчаха подходящи за възрастта книжки. На тях също им демонстрираха изразително четене, което винаги е провокирало интереса на децата. Предстоят още срещи на учениците с книгите в библиотеката.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини