Световна цифрова библиотека стартира на 20 ноември

Паневропейската цифрова библиотека ще започне да функционира на 20 ноември под имeто Europeana. Чрез нея потребителите ще имат достъп до два милиона цифрови записи - книги, карти, репродукции, аудиофайлове, видеоклипове. Проектът ще заработи с пълна сила от 2010 година. Планирано е до тогава съхранения в цифров вид архив да наброява десет милиона "експоната", съобщава Франс Прес.

Europeana е замислена като цифрово хранилище на културни ценности, поради тази причина в създаването му се включиха библиотеки, музеи и архиви. Фондовете на Europeana ще бъдат съставени от вече съществуващи или разработвани национални цифрови библиотеки.

Предполага се, че паневропейската цифрова библиотека ще работи на 21 езика, но първоначално ще бъде достъпна само на английски, немски и френски.

Основните разработчици на Europeana са от Националната библиотека на Холандия. Проектът е стартирал през 2005 година и е струвал 2,5 милиона евро.

Europeana не е единственият международен проект за цифрово съхраняване на културни ценности. През 2009 година се очаква стартирането на прототип на Световна цифрова библиотека, в чието създаване участват ЮНЕСКО, Конгресната библиотека на САЩ, Руската държавна и Руската национална библиотеки. Освен това компанията Google осъществи подобен проект, свързан със сканирането на книги и създаването на единна база - Google Book Search.Книги за тази инициатива предоставиха най-големите университетски библиотеки в САЩ.

Порталът на библиотеката :
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини