По дърветата в Първомай цъфнаха плакати

У нас...

Поне три общински разпоредби се нарушават от партиите в предизборното разпространение на агитационни материали. В разгара на кампанията по дърветата вече не цъфтят кестени и люляци, а плакати със знайни и незнайни образи. Опитът от протеклия  наскоро референдум и последните местни избори показва, че никой не се съобразява с издадената специално за целта заповед на общинския кмет. С нея са определени конкретните места, на които могат да се поставят материали. „Добро пожелание“ в  заповедта остава глобяването на виновниците за неспазването й, както и премахването на агитационните материали три дни след приключването на изборите.

Постоянно действаща е забраната за разлепването и забождането на рекламни материали, транспаранти и некролози по дърветата от Наредбата за изграждане, стопанисване и контрол на зелената система.

Почти същият е смисълът и на забраната от Наредбата за чистотата и опазване на обществения ред: Забранява се  лепенето, поставянето и прикрепянето по дърветата на афиши, обяви, реклами, указатели и некролози, освен на местата определени специално за тази цел. В нея са определени и санкциите: от 50 до 250 лв. за физически лица и от 100 до 500 – за юридически. При повторно нарушение те достигат съответно до 1000 и 1500 лв.

Ако всички тези санкции се налагат, в общинския бюджет ще постъпят сериозни суми…или градът ни ще бъде по- чист.

За обикновения гражданин е неясна целта на това облепване на стени и дървета с лъскави и скъпи хартии. Мнозина избиратели си задават въпроса дали по този начин може да им се въздейства при очевидния дефицит на достойни личности с конструктивни и осъществими идеи.

Ето един позитивен опит от Венеция. Там се поставят временни табла, на които се разлепват материали. След това те се прибират и се изчистват до следващия вот. Прави впечатление рехавата агитация. Снимката е правена на 24 февруари – ден преди парламентарните избори в Италия.

Теодора Кирякова

...и в Италия
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини