Тийнейджъри беседваха с бивши наркозависими и психолози

На 18.04.2013 година в залата на ОбА се проведе среща-дискусия на тема "Зависим или независим - избираш ти".

Мероприятието е част от превантивната политика на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, насочена към ранна превенция срещу употребата на психоактивни вещества.

Инициативата обхвана ученици от 8 до 12 клас от ПГСС "Васил Левски", СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" и ОУ"Св.св. Кирил и Методий". На срещата присъстваха и учители, и представители от ЦОП, гр. Първомай.

С тийнейджърите беседваха психолози и представители от Образователна програма "Младежи на кръстопът".

Идеята за провеждане на мероприятието и организацията му бе със съдействието на зам. кмета Юлиян Димитров, който е и председател на МКБППМН. За целта бяха поканени младежи от „Рето- Надежда” и Мариян Паунов – психолог и координатор на Образователна програма „Младежи на кръстопът”.

Срещата откри  секретарят на комисията г-жа Мария Кьосева, след което г-жа Ваня Милева- психолог, говори за най-често срещаните начини за въвличане в капана на наркотиците.

Голям интерес предизвика споделеното от Валери и Добри - бивши наркозависими, преминали курс на лечение в наркокомуни „Рето- Надежда” в Испания и България. Те, от първо лице разказаха на първомайските младежи своите реални истории за тъмния свят на дрогата, за грешките в своя живот и за живота си сега. Примерите им бяха разтърсващи и с много ясни и конкретни призиви към аудиторията – „Никога не се поддавайте на изкушението!” „Първата доза убива!” и „Има надежда!”. По-големи тарикати от дрогата нямада станете - предупреди Валери.

Учениците гледаха и част от филма "Пропуснат живот", който показва разрушителния ефект на наркотиците  върху здравето и живота на употребяващите ги и кошмара, през който преминават семействата и близките им.

След това учениците имаха възможност да зададат въпросите, които ги вълнуват, към гостите. Темата предизвика интерес и у учителите в залата, които също имаха своите питания.

В края на срещата г-жа Дима Костова – психолог, представи резултати от направена анкета с ученици от ПГСС „Васил Левски” по проблемите с наркоманията в нашия град, за  степента на информираност на учениците относно наркотиците и последствията от злоупотребата с психоактивни вещества.

Организираната дискусия беше повод учениците от ПГСС "Васил Левски" да раздадат подготвени от тях, с помощтана педагогическия съветник, брошури "Пътеводител за родители, ученици и учители - какво трябва да знаем за наркотиците" 

 Ваня Милева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини