18 °C

Тийнейджъри беседваха с бивши наркозависими и психолози

На 18.04.2013 година в залата на ОбА се проведе среща-дискусия на тема "Зависим или независим - избираш ти".

Мероприятието е част от превантивната политика на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, насочена към ранна превенция срещу употребата на психоактивни вещества.

Инициативата обхвана ученици от 8 до 12 клас от ПГСС "Васил Левски", СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" и ОУ"Св.св. Кирил и Методий". На срещата присъстваха и учители, и представители от ЦОП, гр. Първомай.

С тийнейджърите беседваха психолози и представители от Образователна програма "Младежи на кръстопът".

Идеята за провеждане на мероприятието и организацията му бе със съдействието на зам. кмета Юлиян Димитров, който е и председател на МКБППМН. За целта бяха поканени младежи от „Рето- Надежда” и Мариян Паунов – психолог и координатор на Образователна програма „Младежи на кръстопът”.

Срещата откри  секретарят на комисията г-жа Мария Кьосева, след което г-жа Ваня Милева- психолог, говори за най-често срещаните начини за въвличане в капана на наркотиците.

Голям интерес предизвика споделеното от Валери и Добри - бивши наркозависими, преминали курс на лечение в наркокомуни „Рето- Надежда” в Испания и България. Те, от първо лице разказаха на първомайските младежи своите реални истории за тъмния свят на дрогата, за грешките в своя живот и за живота си сега. Примерите им бяха разтърсващи и с много ясни и конкретни призиви към аудиторията – „Никога не се поддавайте на изкушението!” „Първата доза убива!” и „Има надежда!”. По-големи тарикати от дрогата нямада станете - предупреди Валери.

Учениците гледаха и част от филма "Пропуснат живот", който показва разрушителния ефект на наркотиците  върху здравето и живота на употребяващите ги и кошмара, през който преминават семействата и близките им.

След това учениците имаха възможност да зададат въпросите, които ги вълнуват, към гостите. Темата предизвика интерес и у учителите в залата, които също имаха своите питания.

В края на срещата г-жа Дима Костова – психолог, представи резултати от направена анкета с ученици от ПГСС „Васил Левски” по проблемите с наркоманията в нашия град, за  степента на информираност на учениците относно наркотиците и последствията от злоупотребата с психоактивни вещества.

Организираната дискусия беше повод учениците от ПГСС "Васил Левски" да раздадат подготвени от тях, с помощтана педагогическия съветник, брошури "Пътеводител за родители, ученици и учители - какво трябва да знаем за наркотиците" 

 Ваня Милева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини