7 °C

Тийнейджъри беседваха с бивши наркозависими и психолози

На 18.04.2013 година в залата на ОбА се проведе среща-дискусия на тема "Зависим или независим - избираш ти".

Мероприятието е част от превантивната политика на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, насочена към ранна превенция срещу употребата на психоактивни вещества.

Инициативата обхвана ученици от 8 до 12 клас от ПГСС "Васил Левски", СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" и ОУ"Св.св. Кирил и Методий". На срещата присъстваха и учители, и представители от ЦОП, гр. Първомай.

С тийнейджърите беседваха психолози и представители от Образователна програма "Младежи на кръстопът".

Идеята за провеждане на мероприятието и организацията му бе със съдействието на зам. кмета Юлиян Димитров, който е и председател на МКБППМН. За целта бяха поканени младежи от „Рето- Надежда” и Мариян Паунов – психолог и координатор на Образователна програма „Младежи на кръстопът”.

Срещата откри  секретарят на комисията г-жа Мария Кьосева, след което г-жа Ваня Милева- психолог, говори за най-често срещаните начини за въвличане в капана на наркотиците.

Голям интерес предизвика споделеното от Валери и Добри - бивши наркозависими, преминали курс на лечение в наркокомуни „Рето- Надежда” в Испания и България. Те, от първо лице разказаха на първомайските младежи своите реални истории за тъмния свят на дрогата, за грешките в своя живот и за живота си сега. Примерите им бяха разтърсващи и с много ясни и конкретни призиви към аудиторията – „Никога не се поддавайте на изкушението!” „Първата доза убива!” и „Има надежда!”. По-големи тарикати от дрогата нямада станете - предупреди Валери.

Учениците гледаха и част от филма "Пропуснат живот", който показва разрушителния ефект на наркотиците  върху здравето и живота на употребяващите ги и кошмара, през който преминават семействата и близките им.

След това учениците имаха възможност да зададат въпросите, които ги вълнуват, към гостите. Темата предизвика интерес и у учителите в залата, които също имаха своите питания.

В края на срещата г-жа Дима Костова – психолог, представи резултати от направена анкета с ученици от ПГСС „Васил Левски” по проблемите с наркоманията в нашия град, за  степента на информираност на учениците относно наркотиците и последствията от злоупотребата с психоактивни вещества.

Организираната дискусия беше повод учениците от ПГСС "Васил Левски" да раздадат подготвени от тях, с помощтана педагогическия съветник, брошури "Пътеводител за родители, ученици и учители - какво трябва да знаем за наркотиците" 

 Ваня Милева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини