Откриват фотоизложба "Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години"

Философско-исторически факултет на ПУ представя изложбата "Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години" - фотоизложба на Михаил Груев, Боян Гюзелев, Нели Недева - Воева, Роберт Леви. Изложбата е част от изследователски проект, посветен на младежките субкултури в България, финансиран от Университетския комплекс по хуманитаристикаАлма Матер", с медиината подкрепа на europlovdiv.com. Тя представя свежа и пъстра смес от фотоси, артефакти и текстове на стихове и песни, представящи духа и времето на младежката контракултура в България през 70-те и 80-те години на ХХ век. В нея са застъпени основните младежки субкултури - хипари и битници, пънкари и уейвове, хеви- метъли и рокери, обособили се под въздействието на различните музикални течения. Подбрани са фрагменти с тогавашната терминология:идеологическа диверсия,групи на нездрава основа,битова разложености пр. Показани са емблематични карикатури, бичуващи явлението от правоверни марксистко-ленински позиции и знакови заглавия от специфичния жанр на милиционерските брошури, даващиключна властта, която се опитва да контролира проблема. Материалите са предоставени от Архива на МВР.
Младежките
движения в онези времена, при цялата си хаотичност, емоционалност и трансгресивност, носеха експресивно послание, авангардна естетика - генерация с разнопосочна еволюция и обърканост, но феномен: с новия живот, който тя носеше.

Една от целите на изложбата е да разгледа феномена на младежката контракултура като социално явление, като продукт на появилия се в този период разлом между младите хора в България и режима и неговата идеология. Експозцицията ще ни накара да преосмислим явления, които за по-старото поколение понякога ще прозвучат като неочаквени, преминали хаотично през всекидневните им грижи навремето, а за по-младотокато преоткриване на собственото си несъгласие със света, който ги заобикаля.

Изложбата се открива на 12.04.2013 г. от 17 ч. във фоайето на 4 ет. на ул.Костаки Пеев” № 21.Заповядайте!

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини