16 °C

Доника: Трите месеца в Португалия са шанс, който по друг начин не бих получила

От Монталегре се завърнаха двете гимназистки, които по проект учиха там 3 месеца. За Доника Ставрева и Мария Паунова това е шанс, който по никакъв друг начин не биха получили. И двете се връщат с много впечатления, с нови приятели и семейства, оставили част от себе си в Португалия.

За училището, семейството и хората в Португалия ни разказа Доника.

T.K.: Какво научихте докато бяхте в Моталегре?

Научихме най- напред, че това няма къде другаде да ни се случи. Научихме португалски – неизбежно е, ако искаш да си част от разговора. В началото  беше трудно, но през последния месец бях доста уверена. Научих, че всичко е много различно. Научих се какво е да имаш второ семейство с много по- големи братя и най-вече по-голяма сестра.

T.K.: Добре – да започнем от различното в училище…

Там тръгват на училище на 6-годишна възраст и след 8 клас трябва да вземат решение дали искат да учат предмети от природния цикъл – химия, физика, биология или от хуманитарния – история , география. Това става определящо и за бъдещето – с  какво ще продължат да се занимават.

T.K.: А ако все пак някой реши, че е сгрешил?

Винаги можеш да се върнеш назад и да започнеш отначало. Другата съществена разлика е, че часовете започват в 9часа и завършват в 17часа. Учи се в двойни часове по 90 минути с 20 минути междучасие. Преди голямата обедна почивка, която е час и половина, може да има и единичен час.Обикновено има два двойни часа преди обяд и още толкова следобед.

T.K.: Какво учихте вие?

Ние бяхме там през техния втори срок, който завърши малко преди да се върнем в България. Учихме португалски, английски, математика и физическо възпитание. В часовете по английски се говори само на английски. Това не е заради нас, там така се учи чужд език. По математика учихме познати неща. В началото трудно разбирах за какво става дума, но все пак се досещах какви са задачите. Понякога, в началото, като не разбирах за какво става дума, се сещах за моя клас,за моята учителка и ми ставаше тъжно, дори очите ми се пълнеха със сълзи.

T.K.: А по физическо различно ли е?

Много по- различно. Всички се отнасят сериозно към този предмет. Часовете са двойни, по 90 минути. Започва се с много сериозно загрявка. Бягане, лицеви опори, преси и това продължава около 15мнути. През втория срок там учеха футбол. Момчета и момичета около 40-45 минути упражняваме някакъв елемент от футбола – подаване, спиране, дрибъл… В останалите минути до края на часа се играе.

T.K.: Това предполага, че след часа има къде да си вземеш душ?

Точно така. Всеки си има екип специално за часа, после има къде да се измиеш, да се преоблечеш и не ги е страх, че ще бъдат с мокра коса.

T.K.: А дисциплината различна ли е от тази в българското училище.

Трябва да ви призная, че разликата е огромна. Никой не си позволява да се обажда в час, да пречи на другите или да се държи невъздържано. Единствено в края на някой час, може да се усети проява на нетърпение и някой да попита – няма ли да свършваме вече. В час всички работят. Има по- слаби и по-силни ученици. Някои могат повече от другите, но всички полагат усилия и работят според  способностите си. 

T.K.: А как се оценява труда им.

Оценките са от 0 до 20. Ако приемем, че 10 е средна оценка – тя е гранична. При успех под 10 оставаш и повтаряш.Там не е срамно да повториш клас. Правят го тези, които чувстват необходимост да научат повече. Разбират, че могат да попълнят пропуските си и за това предпочитат да се върнат в същия клас.

T.K.: А в междучасията как прекарвахте свободното си време?

Там, в училището има една огромна зала. Когато има празник, има сцена, която се отваря, в другите дни сцената е затворена и може да се ползва за учебна стая. В междучасията в тази зала влизат всички. Там се събират всички ученици. Ако е хубаво времето излизаме на разходка в двора. Той също е огромен, има пейки и можеш да седнеш ако искаш.

T.K.: Не тичат за закуски?

Не, повечето идват добре  закусили (в 9 часа- това е нормално).  Има павилион, но  рядко някой е толкова огладнял. Впечатляващо е, че в училище никой не носи пари. Всеки има карта със собствен код. Всичко се плаща с нея. Ако искаш има откъде да си вземеш тетрадка, химикал, книжка, кексче кафе или чай.

T.K.: А в какво семейство беше настанена?

Семейство на учителка по английски и адвокат. Най-големият брат е на 34 години, през лятото съм поканена на сватбата му. По- малкият е 29 годишен и сестра на 24. Тя все още живее с родителите си. Всички са изключително интелигентни. Много добронамерени и любвеобилни. Много е важно семейството, в което попадаш.Аз имах голям късмет. Изживяването беше страхотно и за това последните дни бяха много тежки – когато  започнахме да усещаме, че предстои раздяла.

T.K.: Какво правихте заедно?                                                                                                                                                             

Ходихме на много екскурзии. Те държаха да ми покажат колкото може повече от Португалия -Лисабон, Порто и Леон - Испания. Там живее големият им син. Бяхме на концерти.Единият беше изнесен от новите ми брат и сестра и показваше развитието на музиката в Испания, Бразилия и Португалия.

Приготвяхме заедно и храна. Отначало португалската кухня ми изглеждаше странна.Сега вече свикнах. Имат невероятни сладкиши.

T.K.: С какво ще запомниш Португалия и хората там?

Това са много сърдечни и добронамерени хора. Отначало до край всички бяха изключително мили с нас. Посрещнаха ни топло и не ни оставиха за миг да се чувстваме като външни хора. Там всеки път се поздравяват с прегръдка и целувка. Тук си подаваме ръка. Малко е странно.

Интервю на Теодора Киряков

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
21 сеп 2020
Последни новини