Дянков: Фискалният резерв е 4,7 милиарда лева

Фискалният резерв е 4,7 милиарда лева към днешна дата. Няма никакви причини да се спекулира с финансовата стабилност на България, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков преди началото на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Подготвеният анализ сочи, че финансите на държавата са стабилни, каза финансовият министър в оставка и добави, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалени с 83 процента, на местно ниво в общините - с 21 процента. Общо просрочията са намалени с 66 процента.

Данните показват, че към днешна дата фискалният резерв има 4 милиарда и 100 милиона лева плюс 600 милиона - авансови плащания, които ни дължи Брюксел, уточни Дянков. По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа.

На въпрос дали има дългове към общини и неразплатени средства към фирми, Дянков отговори, че просрочените задължения на държавата към частните фирми в момента са 102 милиона лева, а в началото на мандата са били 780 милиона. Общините към вчерашна дата дължат 175 милиона лева, а сме ги заварили на около 200 милиона. Така че навсякъде сме намалили тези просрочия, обобщи вицепремиерът в оставка.

Източник: http://bnt.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини