Поевтиняването на тока - за 1-ви април

По-вероятно е промените в ценообразуването на изразходваната електроенергия да са факт след първи април, отколкото от първи март. Това заяви Юлиана Иванова, председател в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след обществено обсъждане на наредбата за регулиране цените на природния газ, предаде „Фокус”.

За същото преди дни предупреди и зам.-шефът на ДКЕВР Андон Роков. В началото на седмицата Бойко Борисов обеща, че токът може да падне с 8%, ако от ДКЕВР се съгласят.
1-ви април се оказва сакрална дата за добри новини. За тогава е насрочено и увеличението на пенсиите. В същото време в обществото датата е свързана с ден на шегата.

Драмите с цените на тока възникнаха в средата на януари, когато хиляди домакинства получиха сметки надвишаващи със 100% сметките през декември. Ощетените граждани бързо се организираха през социалните мрежи и започнаха масови протести в страната, като първите им атаки бяха срещу ЕРП и скъпите производители на ток. Последва оставка на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, след това на финансовия министър Дянков, оставка подаде дори и новият шеф на ДКЕВР, а накрая и цялото правителство. Започна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, но тя ще отнеме доста дълго време, съобщиха тогава от комисията.

Според Иванова през март обаче трябва да бъдат направени кардинални промени на ценообразуването на електроенергията.
Първи март обаче е следващата седмица, а все още нямаме постигнати резултати. И на мен ми се иска да е първи март, а не април, защото всички плащаме сметки”, отбеляза председателят в оставка на държавния регулатор. Тя отказа да се ангажира с конректни цифри и проценти за намаляването на цената на електроенергията.

В понеделник бившият икономически министър Трайчо Трайков предупреди, че практически е невъзможно токът да падне с 8%. Според него, ако се вкара цялата енергия от „Козлодуй”, печалбата, която тя реализира, ще изчезне. Държавата няма да получава 150 млн. лв. като девидент. Тези 40% от енергията на "Козлодуй", които тя продава на световния пазар, ще бъде недостъпна за тях. Ако се задейства този план, индустрията ни ще остане без енергия на ниска цена. Трите централи, които ще бъдат извадени от микса, няма да могат да продават на свободния пазар, посочи тогава той.

Юлиана Иванова призова журналистите „да оставят на държавната комисия малко въздух да дишат и да не се налага всеки ден да се дават изявление”. Когато имаме конкретни резултат, вие първи ще разберете, увери тя представителите на медиите и отбеляза, че ДКЕВР работи много усилено, за да бъдат направени необходимите промени. От НЕК все още не са представили своите предложения, като се очаква това да стане през следващата седмица, посочи Юлиана Иванова.
От bTV съабщиха, че точно по обяд от НЕК са пратили до ДКЕВР предложенията си за преобразуване на микса на електроенергия, което може да доведе до поевтиняване на тока. Конкретни параметри от НЕК обаче не били посочени.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини