Цветанов: Има магистрат-къртица. Вестниците в събота

Скандалите около приемането на изборния кодекс са сред водещите теми за съботните всекидневници.

„Непримирими спорове между управляващи и опозиция отложиха обсъждането на второ четене на поправките в Изборния кодекс, които ще важат за парламентарните избори през лятото на 2013 г. След като сутринта опозицията на три пъти саботира регистрацията и провали днешното заседание на парламента заради липса на кворум, поиска консултации на "най-високо политическо ниво" между лидерите на партиите, за да постигнат консенсус по основни моменти в изборните правила, които да гарантират честността на вота. От ГЕРБ пък се обидиха на поведението на БСП и ДПС и твърденията им, че "управляващите се готвят да откраднат изборите" и заявиха, че отлагат дискусията по кодекса докато не получат извинение. 
От БСП и ДПС настояват да се ревизира решението на парламента да откаже законова гаранция на опозицията, че ще има поне в две от трите ръководни места на изборните комисии - председател, зам.-председател и секретар. А също и да приеме искането им партиите с представителство в изборните комисии да получават екземпляри от протоколите с резултатите на секционните избирателни комисии, които да са подпечатани и подписани от председателя на комисията. 
Според опозицията така партиите ще могат да правят не само паралелно преброяване, но ще разполагат с годно доказателство пред съда - подписан и подпечатан протокол. Опасенията на управляващите са пък, че при преписването на извлеченията на протоколите ще настъпи хаос, а и "в умората през нощта" можело да се допуснат грешки при пренасянето на данните по различните графи и това да доведе до касиране на изборния резултат..." - в. „Дневник"..

"Сагата с промените в Изборния кодекс стигна до задънена улица, след като опозицията бойкотира заседанието на парламента вчера и поиска спорните текстове да бъдат обсъдени отново между политическите сили в НС. ГЕРБ обаче категорично отказа да се поддаде на ултиматума и настоя за извинение. По-късно и лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че преговори няма да има, и заплаши, че ако нещата продължат така, на парламентарния вот догодина ще се работи по стария кодекс. "
До развръзката се стигна, когато трикратните опити да се възстанови кворумът в пленарната зала, където трябваше да влязат едни от най-спорните текстове, вкараха в залата само 109 депутати. В това време парламентаристите на БСП, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака" демонстративно се разхождаха из кулоарите. Опозицията отказа да участва в по-нататъшни обсъждания, ако техните предложения не се вземат предвид. Шефът на ПГ на мнозинството Красимир Велчев пък обяви, че кодексът ще бъде изваден от програмата на парламента за другата седмица.
Опозицията настоява, че измененията в закона не дават никакви гаранции за провеждането на честни избори. На спешно свикания председателски съвет 4-те партии са поискали да се върне за преразглеждане текстът, който ще им гарантира място в ръководството на изборните комисии.
"Категоричната позиция на ДПС е да не участва в разискванията преди на най-високо политическо ниво да бъдат договорени основните положения, с които да се гарантира честността на изборите", заяви зам.-шефът на ДПС Лютви Местан... Местан заплаши да информира целия дипломатически корпус, ако не се стигне до разбирателство.
"ГЕРБ по честен път вече не могат да спечелят това доверие, което имаха", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Това била причината всички партии да застанат срещу управляващите. "Тук не става дума за партиен интерес, не става дума за власт, става дума за това хората да могат веднъж на 4 г. да оценяват управлението, да дават своето доверие на този, на когото вярват", обясни Станишев. Социалистите заплашиха, че ако предложенията им не бъдат взети предвид, ще поискат президентът да наложи вето и ще се обърнат към европейските институции.
"ГЕРБ и независимите не чуват препоръките нито на международните организации, нито на гражданите, нито на различните политически партии", възмути се и Мартин Димитров от "Синята коалиция".
Шефът на правната комисия Искра Фидосова определи поведението на опозицията като срамно и напълно безотговорно. Тя допълни, че след случилото се и ГЕРБ ще бойкотира кодекса и той няма да влезе в дневния ред на парламента, докато управляващите не получат извинения от опозицията..." - в. „Сега".

„ГЕРБ спират обсъждането на промени в Изборния кодекс, докато от БСП и ДПС не се извинят. Това ясно на брифинг след проваленото заседание на парламента днес.
„Има Изборен кодекс, който получи висока оценка. Това е действащият закон, който иска да го променя, да дойде в условията на диалог, не с извиване на ръце, не с ултиматуми, не с лъжи, да заповяда. Където решат да ни поканят", каза Искра Фидосова...
Красимир Велчев заяви, че следващата седмица в програмата за работа на парламента няма да се внася за обсъждане законопроектът за промени в Изборния кодекс."  - 24 часа.

„Няма да има консултации за изборния закон, отсече премиерът Бойко Борисов по повод бойкота на опозицията.
"Те, освен да бойкотират, какво друго правят", попита Борисов.  "Щом са толкова нагли и лъжат, и манипулират хората, няма да се занимаваме с този въпрос", допълни премиерът...
Той призова опозиционните партии да кажат чии са предложенията, и тогава, ако искат да продължат да работят.
"Ако не, ще отидем на избори с този закон, който имаме сега", каза още министър-председателят в Брюксел, цитиран от БНР." - в „Стандарт".

„Приемането на промените в Изборния кодекс спира, докато БСП и ДПС не поискат прошка от ГЕРБ за обвиненията, че поправките в него се правят, за да могат управляващите да манипулират парламентарните избори през 2013 г. в своя полза. 
Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов в Брюксел. "Ако не, така както е законът сега, така ще отидем на избори", заплаши той. Борисов отряза лидерите на БСП, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака", които по-рано през деня поискаха среща "на най-високо политическо ниво" , за да се постигне някакъв консенсус по поправките. 
Преди Борисов и шефът на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Красимир Велчев, и заместничката му Искра Фидосова също обявиха, че промените влизат във фризера, докато опозицията не се извини за обвиненията си. До изявленията им се стигна, след като вчерашното пленарно заседание, на което депутатите трябваше ударно да продължат с кодекса, пропадна поради липса на кворум..." - в. „Труд".

Вестниците проследяват и поредната ескалация на напрежението между вътрешния министър Цветанов  и съдебната власт - поводът са акциите "Захарно петле" и "Универсалните".

„Имало е изтичане на информация от МВР за акциите "Захарно петле" и "Универсалният", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.
Министърът обаче отказа да даде повече подробности за изтичането на данни, както и за доказателствата по темата, с които МВР разполага. Той загатна, че това може и да е станало чрез човек извън системата на вътрешните работи, заявявайки, че "колегите работят над два месеца, когато трябва да направим реализацията на операцията, се обръщаме и към други институции". Цветанов спомена дори за "магистрат, който е провел работен обяд в едно заведение", уточнява БГНЕС." - в. „Дневник".

„Вътрешният министър Цветан Цветанов пък потвърди информацията, че в акция "Универсалните" са замесени син на бивш министър на земеделието, член на семейството на бивш шеф на митницата, човек свързан с едно покушение срещу Бай Миле - Мравката...
Според думите му е имало изтичане на информация и този, но той отказа да посочи за кого точно става думи и дали наистина МВР разполага с доказателства, че е имало теч на информация...
Цветанов намекна и за "магистрат, който е провел работен обяд в едно заведение".
"В офисите, в които влязоха колеги имаше компютри, скрити в мазетата на сградите. Всички служители са получавали телефон, по който може да се разговаря само и единствено с въведените в телефона номера. Има инструкции за ползване на служебен телефон. В инструкциите е записано, че при позвъняване от непознат номер телефонът не се вдига, звъни се само на номерата, въведени в списъка, номерът се използва само за разговори в групата. След въвеждането на номерата в телефона хартиеният носител, на който те са написани, се унищожава", добави той.
В хода на операцията „Захарно петле" са задържани четирима души. Повдигнати са им обвинения. След акцията стана ясно, че те са внасяли в страната бяла рафинирана захар от Гърция..." - в. „Труд".

„Синът на алкохолния бос Миньо Стайков ще бъде обявен за общодържавно издирване. Името му се свързва с операция "Захарно петле" срещу източването на ДДС. По оперативна информация на МВР Стайко Стайков се намира в чужбина, "на топло и хубаво място". Според шефа на ГДБОП Станимир Флоров става дума за доста сериозни щети на държавния бюджет от февруари до момента, които надхвърлят 2,5 млн. лева.
В същото време полицията проверява магистрат за изтичане на секретна информация. Той е провел работен обяд във връзка с операция "Универсалните", която също е за източване на ДДС, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.
80 души са били разпитани в хода на акцията, проведена съвместно с ДАНС. Осем от тях са задържани, а на четирима са повдигнати обвинения...
Той уточни, че е имало е изтичане на информация и по двете операции..."

„ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов" - съобщава в. „Сега".
„Неспирните нападки срещу съдебната система от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов доведоха до странни опити на Висшия съдебен съвет (ВСС) да защити магистратите. Последната идея на съвета е в Закона за съдебната власт да се направи поправка, която забранява на определени представители на изпълнителната власт да коментират висящи дела, съобщи "Правен свят". По този начин от съвета се надяват да запушат устата на Цветанов, който непрекъснато напада съдии заради решения, които не му харесват. Преди време МВР дори кръсти своя операция с името на съдийка, а министърът обвини бившия съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, че покровителства организираната престъпност.
Предложението е било направено от член на правната комисия към ВСС на последното заседание в сряда и е било прието. "Органите на изпълнителната власт, отговарящи за области, които засягат магистратите или правораздаването, са длъжни да подкрепят независимостта на съдебната власт. Те не трябва да правят изявления относно упражняването на съдебната власт, когато се касае до висящи производства", се казва в текста на предложената поправка. Според правната комисия това "създава регламентиран стандарт и гаранция в отстояването на принципа за независимост на съдебната власт". Вносителите се позовават на аналогичен текст в закон за конситуционната реформа във Великобритания от 2005 г.
Засега не е ясно кой е автор на тази идея..."

Съботните всекидневници цитират финансовия министър Симеон Дянков, който подкрепя пълната забрана за пушене в заведенията.

„Аз съм „за" забраната за тютюнопушене и напълно я подкрепям". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Благоевград.
„От гледна точна на здравето на гражданите, това е начин да сме една по-здрава нация", допълни още Дянков.
„Чисто фискално също е по-добра алтернатива, тъй като вместо да плащаме 250 млн. лв. за болести, свързани с тютюнопушенето, губим само около 7 млн. лв. от акцизи на фона на това, че хората не пушат", каза още Дянков..." - в. „Труд".

„Само шест месеца след като забраната бе въведена, отново бе внесено предложение за нейната отменя. Това е сигурен знак, че става въпрос за лобизъм", каза министърът.
Министърът пожела на българския народ и в частност на пенсионерите "Главно да са здрави, защото след здравето всичко останало идва".
Но щом стана дума за пари обаче, финансовият министър благодари и прекрати въпросите към него.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини