16 °C

Признание и изпитание за Кичка Петкова и ансамбъла

Признание  и изпитание – така накратко може да се определи  участието на Певческия фолклорен ансамбъл и оркестър „Дионис“  в концерта на Калинка Згурова.  Тя избра да завърши изявата заедно с мъжете и жените от ансамбъла на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай, с диригент  Кичка Петкова. Водещият Венцислав Димов обяви, че решението на Калинка Згурова, юбилейния й концерт да бъде финализиран от първомайската формация, е не само защото са изпълнители от много висока класа, но и защото първи в страната през 2010 г. в свой концерт са отбелязали 80 годишнината на съпруга й Стефан Кънев. С изключително трудната, но красива песен „Тих вятър вее”, написана  специално за нея от съпруга й, Странджанският славей  печели американската награда за музика „Грами”, заедно с ПФА „Първомай”. Изпитанието за нашите певци идва  малко преди концерта, когато  разбират, че се налага да се промени тоналността на песента с тон и половина. Такава ситуация за много професионалисти може да се окаже стресова, но първомайци са се справили отлично.

Певицата с мистериозен глас събра приятели от цяла България – професионални и доказали се самодейни състави и учениците си от школата „Кънев –Згурова“ на концерта „Моята любима Странджа“. На него организаторите представиха нова книга и филм със същото заглавие, посветени на Прочутата странджанска певица.  Калинка Згурова е събрала в томче спомени от богатия си професионален път и любими песни в компактдиска към него. Искрящият й и топъл глас звучи вече 50 години по различни сцени в страната и чужбина. Една от звездните певици на ансамбъл „Пирин”, ансамбъла на БНР и световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, Калинка прославя странджанския фолклор по българските и световните сцени. За да почетат юбилярката, в залата на първия ред бяха седнали част от най-гласовитите български „мистерии” – Янка Рупкина, Олга Борисова, Калинка Вълчева, Снежана Борисова и други, пели по всички  най-известни световни сцени над 20 години в „Мистерията на българските гласове”. Всички те поздравиха своята колежка с по една песен, под съпровода на инструментална група „Траки” от БНР. Сред това съзвездие от имена на българския фолклор, Калинка Згурова избра да завърши с ПФА – Първомай и оркестър „Дионис“. Химнът на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява” събра за финал на сцената над 200-те изпълнители, участвали в това забележително музикално събитие.

Поздравителни адреси към Калинка Згурова бяха връчени от: Съюза на композиторите в България, Сдружение на тракийски бежанци, от кметове и читалища. Председателят на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г.-гр. Първомай ” Иван Караславов връчи стилна икебана от цветя и поздравителен адрес от кмета на Общината Ангел Папазов и читалището.

Емоцията от концерта за първомайските изпълнители продължи в неповторимата атмосфера в ресторант „Сите българи заедно”, където гостите направиха своеобразен съвместен концерт с домакините, като най-често звучеше песента: „България цела да е, секой да я знае”.

Теодора Кирякова

Наред с първомайци, в ансамбъла се включи и Джейкъб Баркмайер
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини