27 °C

Признание и изпитание за Кичка Петкова и ансамбъла

Признание  и изпитание – така накратко може да се определи  участието на Певческия фолклорен ансамбъл и оркестър „Дионис“  в концерта на Калинка Згурова.  Тя избра да завърши изявата заедно с мъжете и жените от ансамбъла на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай, с диригент  Кичка Петкова. Водещият Венцислав Димов обяви, че решението на Калинка Згурова, юбилейния й концерт да бъде финализиран от първомайската формация, е не само защото са изпълнители от много висока класа, но и защото първи в страната през 2010 г. в свой концерт са отбелязали 80 годишнината на съпруга й Стефан Кънев. С изключително трудната, но красива песен „Тих вятър вее”, написана  специално за нея от съпруга й, Странджанският славей  печели американската награда за музика „Грами”, заедно с ПФА „Първомай”. Изпитанието за нашите певци идва  малко преди концерта, когато  разбират, че се налага да се промени тоналността на песента с тон и половина. Такава ситуация за много професионалисти може да се окаже стресова, но първомайци са се справили отлично.

Певицата с мистериозен глас събра приятели от цяла България – професионални и доказали се самодейни състави и учениците си от школата „Кънев –Згурова“ на концерта „Моята любима Странджа“. На него организаторите представиха нова книга и филм със същото заглавие, посветени на Прочутата странджанска певица.  Калинка Згурова е събрала в томче спомени от богатия си професионален път и любими песни в компактдиска към него. Искрящият й и топъл глас звучи вече 50 години по различни сцени в страната и чужбина. Една от звездните певици на ансамбъл „Пирин”, ансамбъла на БНР и световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, Калинка прославя странджанския фолклор по българските и световните сцени. За да почетат юбилярката, в залата на първия ред бяха седнали част от най-гласовитите български „мистерии” – Янка Рупкина, Олга Борисова, Калинка Вълчева, Снежана Борисова и други, пели по всички  най-известни световни сцени над 20 години в „Мистерията на българските гласове”. Всички те поздравиха своята колежка с по една песен, под съпровода на инструментална група „Траки” от БНР. Сред това съзвездие от имена на българския фолклор, Калинка Згурова избра да завърши с ПФА – Първомай и оркестър „Дионис“. Химнът на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява” събра за финал на сцената над 200-те изпълнители, участвали в това забележително музикално събитие.

Поздравителни адреси към Калинка Згурова бяха връчени от: Съюза на композиторите в България, Сдружение на тракийски бежанци, от кметове и читалища. Председателят на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г.-гр. Първомай ” Иван Караславов връчи стилна икебана от цветя и поздравителен адрес от кмета на Общината Ангел Папазов и читалището.

Емоцията от концерта за първомайските изпълнители продължи в неповторимата атмосфера в ресторант „Сите българи заедно”, където гостите направиха своеобразен съвместен концерт с домакините, като най-често звучеше песента: „България цела да е, секой да я знае”.

Теодора Кирякова

Наред с първомайци, в ансамбъла се включи и Джейкъб Баркмайер
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини