-5 °C

Признание и изпитание за Кичка Петкова и ансамбъла

Признание  и изпитание – така накратко може да се определи  участието на Певческия фолклорен ансамбъл и оркестър „Дионис“  в концерта на Калинка Згурова.  Тя избра да завърши изявата заедно с мъжете и жените от ансамбъла на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай, с диригент  Кичка Петкова. Водещият Венцислав Димов обяви, че решението на Калинка Згурова, юбилейния й концерт да бъде финализиран от първомайската формация, е не само защото са изпълнители от много висока класа, но и защото първи в страната през 2010 г. в свой концерт са отбелязали 80 годишнината на съпруга й Стефан Кънев. С изключително трудната, но красива песен „Тих вятър вее”, написана  специално за нея от съпруга й, Странджанският славей  печели американската награда за музика „Грами”, заедно с ПФА „Първомай”. Изпитанието за нашите певци идва  малко преди концерта, когато  разбират, че се налага да се промени тоналността на песента с тон и половина. Такава ситуация за много професионалисти може да се окаже стресова, но първомайци са се справили отлично.

Певицата с мистериозен глас събра приятели от цяла България – професионални и доказали се самодейни състави и учениците си от школата „Кънев –Згурова“ на концерта „Моята любима Странджа“. На него организаторите представиха нова книга и филм със същото заглавие, посветени на Прочутата странджанска певица.  Калинка Згурова е събрала в томче спомени от богатия си професионален път и любими песни в компактдиска към него. Искрящият й и топъл глас звучи вече 50 години по различни сцени в страната и чужбина. Една от звездните певици на ансамбъл „Пирин”, ансамбъла на БНР и световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, Калинка прославя странджанския фолклор по българските и световните сцени. За да почетат юбилярката, в залата на първия ред бяха седнали част от най-гласовитите български „мистерии” – Янка Рупкина, Олга Борисова, Калинка Вълчева, Снежана Борисова и други, пели по всички  най-известни световни сцени над 20 години в „Мистерията на българските гласове”. Всички те поздравиха своята колежка с по една песен, под съпровода на инструментална група „Траки” от БНР. Сред това съзвездие от имена на българския фолклор, Калинка Згурова избра да завърши с ПФА – Първомай и оркестър „Дионис“. Химнът на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява” събра за финал на сцената над 200-те изпълнители, участвали в това забележително музикално събитие.

Поздравителни адреси към Калинка Згурова бяха връчени от: Съюза на композиторите в България, Сдружение на тракийски бежанци, от кметове и читалища. Председателят на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г.-гр. Първомай ” Иван Караславов връчи стилна икебана от цветя и поздравителен адрес от кмета на Общината Ангел Папазов и читалището.

Емоцията от концерта за първомайските изпълнители продължи в неповторимата атмосфера в ресторант „Сите българи заедно”, където гостите направиха своеобразен съвместен концерт с домакините, като най-често звучеше песента: „България цела да е, секой да я знае”.

Теодора Кирякова

Наред с първомайци, в ансамбъла се включи и Джейкъб Баркмайер
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
18 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
18 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
18 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
18 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
18 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
18 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
18 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
18 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
18 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
18 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
18 яну 2021
Последни новини