21 °C

Признание и изпитание за Кичка Петкова и ансамбъла

Признание  и изпитание – така накратко може да се определи  участието на Певческия фолклорен ансамбъл и оркестър „Дионис“  в концерта на Калинка Згурова.  Тя избра да завърши изявата заедно с мъжете и жените от ансамбъла на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай, с диригент  Кичка Петкова. Водещият Венцислав Димов обяви, че решението на Калинка Згурова, юбилейния й концерт да бъде финализиран от първомайската формация, е не само защото са изпълнители от много висока класа, но и защото първи в страната през 2010 г. в свой концерт са отбелязали 80 годишнината на съпруга й Стефан Кънев. С изключително трудната, но красива песен „Тих вятър вее”, написана  специално за нея от съпруга й, Странджанският славей  печели американската награда за музика „Грами”, заедно с ПФА „Първомай”. Изпитанието за нашите певци идва  малко преди концерта, когато  разбират, че се налага да се промени тоналността на песента с тон и половина. Такава ситуация за много професионалисти може да се окаже стресова, но първомайци са се справили отлично.

Певицата с мистериозен глас събра приятели от цяла България – професионални и доказали се самодейни състави и учениците си от школата „Кънев –Згурова“ на концерта „Моята любима Странджа“. На него организаторите представиха нова книга и филм със същото заглавие, посветени на Прочутата странджанска певица.  Калинка Згурова е събрала в томче спомени от богатия си професионален път и любими песни в компактдиска към него. Искрящият й и топъл глас звучи вече 50 години по различни сцени в страната и чужбина. Една от звездните певици на ансамбъл „Пирин”, ансамбъла на БНР и световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, Калинка прославя странджанския фолклор по българските и световните сцени. За да почетат юбилярката, в залата на първия ред бяха седнали част от най-гласовитите български „мистерии” – Янка Рупкина, Олга Борисова, Калинка Вълчева, Снежана Борисова и други, пели по всички  най-известни световни сцени над 20 години в „Мистерията на българските гласове”. Всички те поздравиха своята колежка с по една песен, под съпровода на инструментална група „Траки” от БНР. Сред това съзвездие от имена на българския фолклор, Калинка Згурова избра да завърши с ПФА – Първомай и оркестър „Дионис“. Химнът на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява” събра за финал на сцената над 200-те изпълнители, участвали в това забележително музикално събитие.

Поздравителни адреси към Калинка Згурова бяха връчени от: Съюза на композиторите в България, Сдружение на тракийски бежанци, от кметове и читалища. Председателят на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г.-гр. Първомай ” Иван Караславов връчи стилна икебана от цветя и поздравителен адрес от кмета на Общината Ангел Папазов и читалището.

Емоцията от концерта за първомайските изпълнители продължи в неповторимата атмосфера в ресторант „Сите българи заедно”, където гостите направиха своеобразен съвместен концерт с домакините, като най-често звучеше песента: „България цела да е, секой да я знае”.

Теодора Кирякова

Наред с първомайци, в ансамбъла се включи и Джейкъб Баркмайер
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини