Признание и изпитание за Кичка Петкова и ансамбъла

Признание  и изпитание – така накратко може да се определи  участието на Певческия фолклорен ансамбъл и оркестър „Дионис“  в концерта на Калинка Згурова.  Тя избра да завърши изявата заедно с мъжете и жените от ансамбъла на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай, с диригент  Кичка Петкова. Водещият Венцислав Димов обяви, че решението на Калинка Згурова, юбилейния й концерт да бъде финализиран от първомайската формация, е не само защото са изпълнители от много висока класа, но и защото първи в страната през 2010 г. в свой концерт са отбелязали 80 годишнината на съпруга й Стефан Кънев. С изключително трудната, но красива песен „Тих вятър вее”, написана  специално за нея от съпруга й, Странджанският славей  печели американската награда за музика „Грами”, заедно с ПФА „Първомай”. Изпитанието за нашите певци идва  малко преди концерта, когато  разбират, че се налага да се промени тоналността на песента с тон и половина. Такава ситуация за много професионалисти може да се окаже стресова, но първомайци са се справили отлично.

Певицата с мистериозен глас събра приятели от цяла България – професионални и доказали се самодейни състави и учениците си от школата „Кънев –Згурова“ на концерта „Моята любима Странджа“. На него организаторите представиха нова книга и филм със същото заглавие, посветени на Прочутата странджанска певица.  Калинка Згурова е събрала в томче спомени от богатия си професионален път и любими песни в компактдиска към него. Искрящият й и топъл глас звучи вече 50 години по различни сцени в страната и чужбина. Една от звездните певици на ансамбъл „Пирин”, ансамбъла на БНР и световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове”, Калинка прославя странджанския фолклор по българските и световните сцени. За да почетат юбилярката, в залата на първия ред бяха седнали част от най-гласовитите български „мистерии” – Янка Рупкина, Олга Борисова, Калинка Вълчева, Снежана Борисова и други, пели по всички  най-известни световни сцени над 20 години в „Мистерията на българските гласове”. Всички те поздравиха своята колежка с по една песен, под съпровода на инструментална група „Траки” от БНР. Сред това съзвездие от имена на българския фолклор, Калинка Згурова избра да завърши с ПФА – Първомай и оркестър „Дионис“. Химнът на Странджа планина „Ясен месец веч изгрява” събра за финал на сцената над 200-те изпълнители, участвали в това забележително музикално събитие.

Поздравителни адреси към Калинка Згурова бяха връчени от: Съюза на композиторите в България, Сдружение на тракийски бежанци, от кметове и читалища. Председателят на Образцово „Народно читалище св. св. Кирил и Методий – 1894 г.-гр. Първомай ” Иван Караславов връчи стилна икебана от цветя и поздравителен адрес от кмета на Общината Ангел Папазов и читалището.

Емоцията от концерта за първомайските изпълнители продължи в неповторимата атмосфера в ресторант „Сите българи заедно”, където гостите направиха своеобразен съвместен концерт с домакините, като най-често звучеше песента: „България цела да е, секой да я знае”.

Теодора Кирякова

Наред с първомайци, в ансамбъла се включи и Джейкъб Баркмайер
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини