Общината организира, но не участва в честването на Балканската война

В отсъствието на цялото общинско ръководство и администрация, Първомай отбеляза 100 години от Балканската война. Организатор на събитието бяха Тракийското дружество, ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ и Общинска администрация – Първомай.  Две партии почетоха подвига на загиналите и защитавали националното единство на  родината. Заедно с наследниците на преселниците от Тракия, представители на ГЕРБ поднесоха цветя пред паметника на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.В пленарна зала на стилно тържество присъстваха общинските съветници от БСП. Сред гостите бяха ученици и учители  от  ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ и ПГСС „Васил Левски“, историци, читалищни дейци, граждани и нито един представител на един от съорганизаторите на честването – Общинска администрация.

„1913 – да не забравяме, но да не отмъщаваме“ стана мото на празника и тема на доклада на председателя на Тракийското дружество Кръстю Кръстев. Той припомни най- важните събития за победния ход и обрата във войната, като не пропусна да коментира „научното“ мнение на Ахмед Доган, че Балканската война представлява възродителен процес. „Подобна теза на политик от ранга на Доган, е преди всичко обидна за него – каза Кръстев – обидна за държавата, в която е роден, живее и се оформя като личност, обидна за падналите българи – фронтоваци, обидна за падналите българи по бойните плета на Тракия, между които не малко с ислямско вероизповедание и това  може да се види по войнишките паметници в много населени места; обидно за страдалците и загиналите бежанци от Беломорието и Одринска Тракия“.

Председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов поднесе „Другата гледна точка“ към войната – за отражението й  върху обикновения човек, за мястото й в литературата, за нелицеприятните причини за загубите.

Особено силно прозвучаха стиховете „Спете спокойно деца“ в изпълнение на Димитрия Станилова.   

„България цяла да е, секой да я знае“ постави началото на поредния впечатляващ концерт на Фолклорния певчески ансамбъл с ръководител Кичка Петкова. Под акомпанимента на оркестър „Дионис“ прозвучаха прекрасни песни. А Нели Атанасова и Красимира Славова прочетоха свои произведения, посветени на войната и събитията от ония години.

В заключително слово, Кръстю Кръстев призова всички българи да подкрепим подписка в защита на имотните интереси на тракийските бежанци от Източна (Одринска Тракия). „Беломорските тракийци са обезщетени – каза той- как, това е друг въпрос, ала събратята ни от Източна Тракия са в очакване от 1927 година. Толкова лета Турция не изпълни парафирания договор. Толкова лета- мълчание по въпроса! За това българските евродепутати внесоха тракийския въпрос в Европарламента.  Там проявиха разбиране,ала е необходима нашата подкрепа, изразена чрез подписи. В Първомай върви подписка за тази цел, желателно е да я подкрепите“.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини