Далматинът Гого ще представи Пеньо, Първомай и България на изложение в Букурещ

Голди и Пеньо с почитателки

Известният в Първомай Divalinor Count of Gold  - Голди или Гого, както го нарича стопанинът му Пеньо Запрянов,  ще представи страната ни на Европейското изложение на кучета Букурещ 2012 от 4 до 7 октомври. Голди е многократен носител на отлични оценки и титли, като за последните пет години е станал Шампион на България, Сърбия, Турция, Клубен шампион за 2010 година и Интершампион. Много харесван е от всички специалисти на породата и определян като далматинът с най-хармонично телосложение. Той ще се представи в клас “Открит”.

Румънската столица става за пръв път и европейска столица на кинологията през тази година като над 6120 кучета от 350 породи ще мерят сили по красота. Шоуто ще се проведе в рамките на четири дни – от 4 до 7 октомври и по традиция ще приключи в последния ден с парад на шампионите – “каймакът” на кучешкото общество.

 

Кучетата ще дефилират в специално приготвени за целта зали, обсипани със светлина, постлани с меки червени килими, а дрескодът за техните собственици е официално облекло. За арбитри на голямото събитие са поканени експерти от различни краища на света

След като през месец май тази година два далматина от Български далматин клуб получиха отлични оценки на Световното изложение на кучета в Залцбург, сега през октомври, пет клубни далматина ще посетят Европейското изложение на кучета в Букурещ. Собствениците им са планирали участието си преди една година и тренират усилено кучетата си на правилно поведение в изложбения ринг. Едновременно с това кучетата са подложени на по-усилено физическо натоварване, за да изваят добре мускулатурата си. Тренировките са съчетани с пълноценно балансирано хранене.

Собствениците също са усвоили добре изложбения етикет за поведение пред съдията, защото в определен момент, на такива големи форуми, кучето и собственикът се оценяват като едно цяло. Това е тази част от изложбата, която може да се определи като чисто шоу за публиката, но по-съществена е тази част, в която за всяка порода се определят най-квалитетените мъжки и женски кучета, от които се предполага, че ще се родят най-качествените потомци.

Далматинската група от България тръгва с много качествени кучета, но с малко надежди. Често ни пренебрегват в чужбина, само защото сме от България, но каквото и да се случи, нашите кучетата ще получат оценки от Eurodog show и ще ги видят големите имена в гилдията. Така поне славата им ще се разнесе из Eвропа, пък самата оценка е нещо крайно субективно и моментно. Във всеки случай никой от нас не тръгва с “голямата кошница”, важното е ние да сме доволни от представянето си. Все пак в тези кучета е вложен нашият дългогодишен труд и искаме да покажем какво сме постигнали в селекцията на любимата ни порода.

Три от клубните далматини са родени в най-успешния развъдник за далматински кучета в България – “Divalinor” (Варна),  който е многократен носител на специални награди за най-добър развъдник. В него през последните 15 години са родени няколко интершампиона, някои от които живеят в Германия и Русия. Другите два участника са родени в новосъздадените развъдници “Dalmagic” (София) и  “Just Coffee” (Пловдив), които работят на база кучета, родени в известния в цяла Европа варненски развъдник.

Цветелина Дойчинова,

Отговорник по развъдната дейност

в Български далматин клуб

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини