190 първолаци влизат в клас

190 първокласници ще влязат в училищата на община Първомай за учебната 2012/13 година. Данните са предоставени от директорите и е възможно да не са точни, тъй като част от родителите са подали заявление на две места. В село Езерово ще учи само един първолак и той ще бъде в клас с още 6 второкласника. Във  Воден първолаците също ще учат в слята паралелка.

Ремонтите по всички училищни сгради са приключили, но остава още работа по детските градини във Воден, Виница и филиала в Градина. Почти навсякъде има проблем и предписания за ремонт на санитарните възли, но средства за тях в общината няма.

Първомайска община е готова да предостави база за задължително обучение на децата от 5-годишна възраст. Освен групите в целодневните детски градини, полудневни предучилищни групи има в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ Първомай и в село Буково. Не е решен въпроса с чакащите за записване в яслените групи и децата на 4 години. И двете детски градини в Първомай са препълнени и има неудовлетворени заявления.

Предстоят тежки обсъждания за таксите и хранодена на малчуганите. Неминуемо е поскъпването на забавачките. Това ще създаде огромен проблем за родителите по селата, които и сега закъсняват с разплащането или спират децата си от градина, поради липса на средства.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини