Дерат ни 2 пъти за една глоба към КАТ. Преглед на националния печат

„Слаб взрив за ВМЗ", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Три български фирми и една чужда през местен адвокат купиха документи за конкурса за Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, съобщи Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Само два от тях обаче имат шанс да отговорят на критериите към кандидатите, така че състезанието едва ли ще е силно. Основният недостатък на дружеството е, че е затънало в дългове и напоследък няма поръчки. Все пак е пълно с активи, така че приватизацията не изглежда невъзможна.

Слаба надежда за чужд играч

Първоначално срокът за подаване на документи беше 9 август, но дотогава се появиха само двама заинтересувани и агенцията го удължи с още две седмици до петък. Отлагането беше обяснено с това, че интерес към залъжнелия държавен мастодонт проявяват чужди оръжейни производители. В медиите се появиха съобщения, че израелски и руски оръжейници ще наддават за ВМЗ.

В крайна сметка има надежда това да се случи, тъй като адвокат Тихомир Трендафилов (закупил документи като пълномощник) обяви пред "Капитал", че клиентът му е чуждестранна фирма. На този етап той не уточни нито името на дружеството, нито държавата. "Клиентът ми е от бранша и отговаря на критериите за оборот. Ще видим дали интересът ще се запази и дали ще подаде оферта", обясни Трендафилов. И допълни, че чуждата компания е запозната с многото дългове на завода, но "ВМЗ е интересен като материална база, традиции, образовани кадри".

Дуетът, който не покрива изискванията

Останалите три фирми очаквано са български. По реда на покупката на документи това са оръжейният търговец "Сейдж консултантс" и двата  завода за военна продукция - ЕМКО и "Дунарит". "Сейдж консултантс" е една от големите български фирми за търговия с оръжие. Според Търговския регистър и отчетите й за 2009 и 2010 г. тя има общи приходи от дейността от около 28 млн. лв. Така "Сейдж" не са точно стратегически инвеститор производител, каквото е изискването в документацията, и съществува абсолютно реална възможност тя да бъде отстранена от Агенцията за приватизация. Друга хипотеза е, че търговецът би обединил усилия с някой друг кандидат, но това трябва да стане неформално, защото според конкурсната документация консорциуми не се допускат.

„ЕК пак е санкционирала България за некачествени европроекти", разкрива от първата си страница „Сега"
Подобреното усвояване на средства по оперативна програма "Регионално развитие" е ставало и за сметка на неадекватен контрол от страна на управляващия орган - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Заради висок процент установени грешки и липса на последващ контрол върху обявявани от общините обществени поръчки част от плащанията по оперативната програма през 2011 г. са били временно замразени. С предупреждение заради висок процент грешки е било и икономическото министерство като управляващ орган на оперативна програма "Конкурентоспособност". Това става ясно от отговори на дирекция "Регионална политика" в ЕК на въпроси на "Сега".

През май м.г. България е получила предупредителни писма за висок процент финансови грешки, установени по две оперативни програми - 9.68% грешки по ОП "Конкурентоспособност" и 6.48% по "Регионално развитие" (за финансовата 2010 г.). Заради неефективния контрол плащанията временно са били спрени и са възстановени през октомври след налагане на финансови корекции, тоест орязване на веднъж признати разходи.

"48 000 евро за счупен крак", четем от първата страница на „Стандарт"
Как може да се напиеш и да изкараш 48 000 евро? Ако си англичанин и почиваш в България. Това не е нов виц на Радио Ереван, а истински случай. Британски турист в Слънчев бряг се забъркал в кръчмарско сбиване, но заявил, че е нападнат и бит в хотела.
Като обезщетение за счупения му крак съдът е присъдил близо 40 хиляди паунда обезщетение. Това разказа зам.-председателят на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг Георги Николчeв. Според него вече има няколко подобни случая с наши хотелиери. "Много от чуждестранните туристи си изкарват безплатна почивка, като си измислят инциденти по време на престоя", твърди Николчев. Според хора от бранша договорите между родните хотели и чуждите туроператори криели капани, като давали право на туристите. Тарикати от чужбина често изчаквали година-две и завеждали дело в своята държава, което почти винаги печели.

„Хотелиери искат промени заради зачестилите съдебни искове от чужденци", съобщава „Сега"
Все по-често чужди туристи предявяват искове за различни, често измислени инциденти, които са имали по време на почивката си в наши курорти. Затова е нужно да има промяна в законодателството, смятат хотелиери от Слънчев бряг.

Последният случай е за британски турист, отседнал в Слънчев бряг, който успял да осъди хотелиер за 48 000 лв. евро за нанесена телесна вреда заради това, че докато бил на почивка тук, си счупил крака. Според хотелиера обаче чужденецът всяка вечер обикалял по баровете и получил контузията в пиянско сбиване с други туристи. Пред туроператора си заявил, че е нападнат и бит в хотела, където е бил настанен. Така съдът присъдил българският хотелиер да му плати крупната сума.

"В Слънчев бряг има вече няколко случая с много сериозни суми - един от хотелите го осъдиха на около 40 000 паунда, други - на по-малки суми, но това е наистина много порочна практика. Договорите между чуждестранните туроператорски агенции и хотелиерите не са преведени на български език, а в общите условия е записано, че всяка рекламация отива директно към хотелиера, без туроператорът да се съди с него или да доказва дали има някаква виновност" обясни зам.-председателят на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг Георги Николчeв пред БНТ.

„Дерат ни 2 пъти за една глоба към КАТ", пише на първата си страница „Монитор"
Стотици шофьори, които са си платили фишовете към КАТ, ще трябва повторно да внесат размера на санкциите си. Причината за това е, че при справка в системата на Пътна полиция срещу техните имена глобата все още излиза като неплатена. На част от добросъвестните водачи, които са се издължили, глобата повторно им е събрана с данъците. Заради проблема в момента тече проверка от разследващи от Икономическа полиция, които изясняват по какви сметки са отивали парите от санкции. Единственият начин, за да се докаже, че фиш е платен, е водачът да си пази платежното нареждане. Поради минаването на години обаче повечето нарушители отдавна са изхвърлили документа доказващ, че сумата е преведена.

Екип на „Монитор" откри трима потърпевши по тази схема. Един от тях е П. Иванов от Русе, който си заплатил фиш от 20 лева през 2011 година. Той е един от малкото водачи, пазещи документите, с който доказва, че се е издължил.

„Аз съм самоосигуряващо се лице и декларирам доходите си по член 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Трябваше да ми върнат 150 лева, които бях надвнесъл като данъци. Оказа се обаче, че с акт от НАП ми бяха удържали втори път фиша, защото от КАТ са изпратили данните ми към данъчните, че имам неплатена глоба", разказа Иванов. От Националната агенция по приходите му казали, че това става често и трябва да подаде молба с копие от платежното нареждане, с което е платил. Шофьорът се върнал в КАТ, откъдето му направили справка в системата, която показала, че той дължи още своите 20 лева. За свой късмет водачът използвал от години интернет банкиране, благодарение на което му се пазят всички платени суми. Като отишъл в КАТ, си взел и копието от платежното нареждане.

„Вие разбирате ли, че аз не съм икономист. Съжалявам, но в системата излиза неплатено", бил коментарът на служителката в КАТ-Русе.

„Четирима огнеборци се преобърнаха по таван, шофьорът заспал" е едно заглавията на първа страница на „24 часа"
Четирима от участвалите в овладяването на пожара над Рилския манастир пострадаха при тежка катастрофа. Единият от тях е откаран в „Пирогов", съобщи bTV.

Инцидентът e станал на пътя от Рилския манастир за Кочериново. Четиримата служители на Национален парк „Рила" се връщали от района на пожара в служебната "Лада Нива". Колата се преобърнала по таван в коритото на река Рилска на километър преди град Рила.

65-годишният водач на автомобила Павлин П. от Самоков най-вероятно е заспал, след като цяла нощ участвал в гасенето на пожара в местността Бели бор.

Пострадалите огнеборци са транспортирани до болницата в Благоевград. В най-тежко състояние е 22-годишният Христо З., който пътувал на предната седалка до шофьора. Той е транспортиран в „Пирогов" със счупен прешлен.

Шофьорът е с травма на окото. 26-годишният Асен Б. от село Маджарово е с контузия на гръдния кош, а 56-годишният Христо Г. е с комоцио. Тримата са изписани след направените им изследвания.

Продължава гасенето на пожара в местността „Бели бор" в Рила, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Кюстендил Катя Табачка.

На мястото на пожара са останали екипи, които ще наблюдават и охраняват района през нощта. С около 80 - 100 декара се е разраснал пожарът в последните часове, като това са сухи храсти в скалист масив.

"Баба и внучка: Полицайка ни заграби къщата" е водещото заглавие на „Труд"
"Бивша инспекторка от Детска педагогическа стая към полицията във Велико Търново сложи ръка върху къщата на баба и дядо." Това твърди 21-годишната Венета Здравкова. Тя и баба Недка Кънева смятат, че са били измамени от пенсионираната вече полицайка Евдокия Найденова, която преди години трябвало да е надзорник на Венета.

Според тях с коварство МВР служителката придумала бабата да припише къща в центъра на Велико Търново. Домът е паметник на културата, в него е отсядал цар Фердинанд при посещенията си в старопрестолния град. "Израснах в поправителни домове. Найденова трябваше да работи с мен и ме държеше настрана от настойниците ми - баба и дядо. Успя да ги примами и да им вземе къщата. Пипала е и спестяванията им. Затова настоявам за щателно разследване на тази измама", казва Венета.

Младата жена няма баща, а майка й починала отдавна. До 12-годишно момичето живеело при настойниците си Недка и Васил Къневи във Велико Търново. Тийнейджърката обаче била буйна и възрастното семейство решило, че не може да се справи с грижите. Така преди 9 г. сирачето попаднало в SOS-Детско селище в Трявна. Няколко пъти Венета бягала от интерната и се връщала при баба и дядо.

После от Агенцията за закрила на детето я настанили в Дома за деца "Пеньо и Мария Велкови" във Велико Търново. Тогава инспекторката Евдокия Найденова поела наблюдението над сирачето. "Полицайката ме вземаше в дома си. Говореше ми, че баба и дядо няма да живеят дълго и че не ми трябват такива старци. Казваше, че не могат да ме възпитават", твърди Венета. Дядо Васил е известен фармацевт в града, а баба е акушерка по професия и бивша зам.-директорка на медицинското училище във Велико Търново.

„България на пето място в Европейския съюз по степен на загриженост за качеството на водите", съобщава от първата си страница „Класа"
86% от българските граждани смятат, че проблемите с качеството на водите у нас са от много сериозно естество.  Това показват данните от проучването „Евробарометър" проведено в страните-членки на Европейския съюз.

Мнозинството от европейските граждани са на мнение, че в държавите им съществува сериозен проблем с качеството и чистотата на водата и водните басейни. Средно 68% от европейските граждани споделят притеснения за състоянието на реките, езерата и морската вода. 21 са страните от общо 27-те страни-членки, в които процентът оценяващи проблема с водата като сериозен, надвишава половината от пълнолетното население. Държавите, в които проблемите с водата се оценяват като по-малко сериозни и наболяли са Естония, Германия, Обединеното Кралство, Холандия, Австрия и Финландия.

Най-висока загриженост за този проблем проявява северната ни съседка Румъния, с която споделяме два значителни водни басейна - Черно море и река Дунав. 94% от румънците смятат, че проблемът с качеството на водата е изключително сериозен.

Около 90% са и притеснените от състоянието на водата и водните басейни в Италия, Франция и Гърция.

Степента на загриженост за проблемите на водата остава без значителна промяна спрямо 2009 г. ако гледаме данните за Европейския съюз като цяло. Делът на смятащите проблемите на водите за сериозни преди 3 години е бил само с 1 пункт по-нисък от тазгодишния. Въпреки това, данните по държави претърпяват някои значими развития. Например, степента на загриженост от проблемите с водите в Чехия, Люксембург и Словакия бележи значим ръст - с по 12-18 пункта по-висок дял на оценяващите състоянието на водите като сериозен проблем.

"Москва ни завидя за метрото", четем в „Стандарт"
Столичното метро може да се сравни по качество на изпълнение и архитектурни решения единствено с метрото в Москва. В това са категорични всички, които вече са успели да зърнат новите 11 станции на софийската подземна железница, които ще бъдат открити официално в петък. Лондонското метро е много практично, но е старо и не може да се похвали с лукса, на който ще се радват пътниците по новата линия на столичния метрополитен, твърдят завърнали се от олимпиадата експерти. Руснаци вече са търсили родните строители, с които преговарят да градят и разширението на метрото в Москва. Изграждането на подземната железница у нас всъщност е започнато именно от инженери, дипломирали се в бившия СССР. Тогава ние сме се учили от тях, а сега сме на нужното ниво да ни търсят като специалисти, обясни Боян Делчев. Той е ръководител на проекта за строеж на част от столичното метро в участъка между бул. "Джеймс Баучер" и НДК от страна на Обединение "Метро Трейс".

Подземната станция НДК, която ще бъде открита в петък, всъщност е прокопана още преди 31 години, когато е строен и Дворецът на културата. Много по-трудно е да превърнеш нещо, проектирано преди 3 десетилетия, в модерна станция, категоричен е Делчев. Че архитектът и инженерите са се справили с предизвикателството става ясно в момента, в който слезете под земята. Станцията при НДК прилича на огромна вълна от енергия, движение и светлина. За впечатлението помагат отблясъците по стените, облицовани със стъкло, внесено от Белгия. Ефектът се подсилва и от червените спирали по тавана на станцията, които се отразяват в луксозния гранит на пода. Плочките са така подбрани, че да няма риск от подхлъзване или пързаляне. На входовете на всички станции са поставени платформи от термозащитен гранит, които да обират влагата при дъжд и сняг. Че сте при НДК, показва и огромно пано на стената на метрото, изработено от Хели Агопян. Метростанцията е в унисон с културния дворец над нея и бившия Пасаж, по които излизате от метрото.

„1 млрд. лв. ръст на кредитите за търговия и енергетика", пише „Монитор"
Банките отпускат все повече кредити за фирми от секторите на търговията и енергетиката. Изтеглените заеми във всеки от тези браншове нарастват с по над 500 млн. лв. на годишна база. По-малко финансиране се отпуска в сферата на строителството и ВиК услугите. Това става ясно от данни на Българската народна банка (БНБ).

10,78 млрд. лв. са кредитите, дадени от банките в сектора на търговията, заедно с ремонта на автомобили и мотоциклети, към края на юни. Това е с 519,31 млн. лв. повече спрямо същия месец на 2011 г. Голям ръст на заемите има и в бранша, свързан с производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива. Отпуснатите кредити на компаниите от тази сфера достигат 1,44 млрд. лв. към края на юни. Спрямо същия месец на миналата година това е увеличение със значителните 531,15 млн. лв.

Така общо за двата сектора - търговия и енергетика, увеличението минава 1 млрд. лв. в сравнение с година по-рано.

Ръст на банковото финансиране има и в сектора на преработващата промишленост. Фирмите от бранша са получили за една година нови кредити за 361,87 млн. лв. Така към края на юни общият размер на кредитирането в тази сфера достига 6,73 млрд. лв.

„Морето "приближи" с 15 км до София", информира „24 часа"
"Очакваме бизнесът да прояви интерес към изграждането на бензиностанции по трасето на автомагистрала "Тракия", каза председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров при откриването и на лявото платно на "Тракия" от Ямбол до Зимница. От вчера на обед пътят от морето до София се скъсява с 10-15 километра. "Избързването с пускане на участъка беше, за да няма тапи и задръствания и да може спокойно да се пътува от Сливен до Карнобат", каза още Лазаров.

Той наблегна на факта, че в разстояние от 150 км няма бензиностанции и затова призова бизнеса да побърза, защото първите ще спечелят. Лазаров се ангажира държавата да помага на евентуалните инвеститори, а било факт и подадено инвестиционно заявление, което от агенцията разглеждали максимално бързо.

"Когато кризата осигурява растеж", обобщава „Капитал Daily"
Собствените марки на търговските вериги заемат все по-голям дял от продажбите им, а поръчките за тях носят поне донякъде сигурност на производителите им. Това показват маркетингови проучвания и допитвания на "Капитал Daily" до вериги и производители в България. Тенденцията е световна, а една от причините за подобряващата им се позиция е и икономическата криза, заради която хората са свили потреблението си. Повечето от собствените марки на българския пазар се намират в по-ниския ценови клас, все по-разпространени стават и тези в по-високия, но дори и те като цяло са по-евтини, отколкото аналогични продукти с марка на производителите.

Увеличаващ се дял

Международно проучване на агенция Nielsen, цитирано от изданието за бързооборотни стоки "Регал", показва, че в началото на 2011 г. 60% от потребителите в общо 55 държави по целия свят (изключена е Южна Америка) купуват все повече продукти от марки на веригите. Най-ясно изразена е тази тенденция в трите държави, които бяха и най-силно засегнати от дълговата криза - Испания, Португалия и Гърция, където делът на тези брандове се движи от 70% до 80%. Най-често купуваните продукти са газирани напитки, пресни яйца, мляко, ориз, олио и други хранителни стоки. Глобално най-слаби продажби има в сегмента на продукти, чийто маркетинг е силно развит като захарни изделия, дъвки и бира, както и на козметика и перилни препарати, сочат данните на Nielsen.

От Асоциацията на производителите на собствени марки (PLMA) очакват глобално увеличение на пазарния дял на собствените марки поне с 1 процентен пункт за тази година, и то благодарение на Източна Европа, Испания и Великобритания. За Източна Европа, включително и България, делът на този вид продукти е под половината от общите продажби, съобщава "Регал". Според проучване на агенция GfK, представено през октомври миналата година, делът им само за българския пазар е 10.1% с тенденция да расте. Най-често се купуват собствени марки млечни десерти, топени сирена, разтворимо кафе, студени напитки и сокове, олио. Същото проучване показва, че 78.5% от българите биха си купили продукт от марка на веригата, а само 13% никога не биха го направили.

"Ексминистър се гласи за шеф на "Виваком", съобщава „Труд"
Министърът на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобургготски Пламен Петров е най-вероятният бъдещ шеф на БТК, след като приключи продажбата на телекома на българо-руския консорциум между Корпоративна търговска банка (КТБ) и Внешторгбанк (ВТБ), в която 75% от акциите са на правителството в Кремъл.

Само допреди месец Пламен Петров бе финансов директор на водещия мобилен оператор у нас "МобилТел". Според източници от компанията Петров напуснал заради сериозен междуличностен конфликт с изпълнителния директор Андреас Майерхофер и копнее да му "натрие носа" на ново поприще.

Петров е близък до бившия си колега в кабинета на НДСВ Милен Велчев, който сега оглавява българското поделение на ВТБ. "Труд" потърси за коментар Петров, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

"Актуализират плана за преструктуриране на БДЖ", информира „Класа"
До края на август ще бъде актуализиран Планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на БДЖ. Това каза пред агенция Фокус  изпълняващият длъжността изпълнителен директор на  Холдинг БДЖ ЕАД Велик Занчев.  Мерките, които ще бъдат включени в него, вече ще имат финален вид от гледна точка на реформите в БДЖ.

„Във връзка с мерките по Плана за преструктуриране и реформите в дружеството, очакваме подкрепа от страна на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на финансите", каза Велик Занчев.

Финансовият резултат за първите седем месеца на 2012 г. на дружеството е около 10 милиона лева загуба. Като направим едно сравнение с 2011 г., когато загубата е 23 милиона лева, виждаме, че той е по-добър с 13 милиона лева - каза Велик Занчев.

Намаляването на загубите се дължи на максималното свиване на разходите и на това, че сме оптимизирали дейностите. Субсидията е жизненоважна за БДЖ,  каза още  Занчев. Дружеството е получило субсидията си за август, но за юли - не. "Занапред е ясно, че ще си получаваме субсидията. Въпросът е  кога ще получим субсидията за месец юли. Месечната сума е над 13 милиона лева", уточни  Занчев.

"В момента допълнително свиваме разходите, за да може по някакъв начин да компенсираме във времето. Но тази субсидия е жизненоважна за БДЖ. Държавата иска да поддържаме линии, които са субсидирани, и са по линия на социалната функция на превозвача", посочи той.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини