Пожари пламнаха в Русе и Казанлък. Огънят в Рила се разраства

Огнена стихия обхвана България. Пожари пламнаха в Русе и Казанлък, а огънят в Рила продължава да се разраства, въпреки временно овладяната ситуация в събота.

В Русе от 12 часа на обяд гори новото сметище, което се намира по пътя към Николово, предаде БГНЕС.

Все още причината за огъня не е ясна, но заради силния вятър пожарът не може да бъде овладян.

В непосредствена близост до пожара се намират няколко газстанции, включително и газоразпределителната станция, където преди десетина дни премиерът Бойко Борисов направи първа копка за газовата връзка между България и Румъния по трасето Русе - Гюргево.

В борбата с огнената стихия се включиха три пожарни автомобила, заедно с техника от общинските служби по почистването. Извикани са всички налични фадроми, които да засипват тлеещите боклуци, както и допълнителни водоноски. На мястото на инцидента веднага пристигна кметът Пламен Стоилов, който свиква извънредно заседание на общинския щаб по бедствията.

Огнищата, които горят, са три, но пламъците прескачат от едно място на друго заради вятъра. Притесненията са, че на сметището има много боклуци, които могат да замърсят въздуха.

Очаква се екип от РИОСВ, който да направи на място замервания. Засега вятърът духа в обратна посока на града, но при промяна задушливият дим може да се пренесе към близкия жилищен квартал.

Превантивно е спряно подаването на природен газ, за да се предотврати евентуална експлозия.

В ранния следобед пожар пламна и в парк "Тюлбето" в Казанлък.

Заради високите температури и вятъра, огънят бързо се разраства и пълзи към вилната зона. На мястото са няколко противопожарни автомобила. Сигналът за пожара е подаден около 14:40 часа, уточнява БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че се разраства и пожарът в Рила планина, който бушува вече четвърти ден.

На този етап е трудно да се изчисли размерът на новообхванатите площи, предаде БНР, като се позова на Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Вероятно силният вятър, който се появи по долината на Илийна река по обед, е разгорял огнищата на 1500-декаровия планински пожар и огънят е погълнал нови площи с треви и клекова растителност.

Кризисният щаб за овладяването на пожара поиска от военните в гасенето на огъня да се включат отново 2 хеликоптера с контейнери за вода с вместимост до 3 тона. Машините ще летят и ще гасят пожара от въздуха, докато ситуацията не бъде овладяна устойчиво, смятат от щаба.

Директорът на Областната противопожарна служба в Кюстендил комисар Гроздан Христов от сутринта координира действията на 160-те пожарникари, военни, горски и доброволци от изнесен команден пункт високо в планината.

Говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка каза по-рано пред БНР, че днес доброволците са по-малко, защото теренът е изключително труден.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини