Диана Цветилова: Обречени сме, но не можем да си мълчим

Диана Цветилова

Диана Цветилова е наследствен магистър – фармацевт. Тя е една от първите, излезли на свободния пазар. Член на Съюза на фармацевтите в България. Винаги е имала лична и отговорна позиция по отношение на лекарствената политика, ясно и открито заявявана пред обществото.

Най- напред нека да разясним на обикновен език какво означава приетото вчера Министерско постановление за „2-та процента“

Д.Т.: Накратко – вместо разрешените до сега 18% надценка, която може да постави фармацевтът върху едно лекарство, сега вече тази надценка няма да е повече от 16%

И откога да чакаме поевтиняването на лекарствата?

Д.Т.:Това реално Вие като клиент няма да го почувствате.  Разликата ще е толкова малка, че тя няма да има значение, за хората които купуват. Тези 2% ще се отразят на нас – малките, независими и необвързани с производителите и големите вериги аптеки. Това ще доведе до монопол на определени вериги. И когато това стане цените ще са еднакво високи навсякъде.

Да но големите вериги имат и предимство – по-голям набор от лекарства,  разнообразие, те ще работят с различни производители и дистрибутори, дори може по-лесно да ни снабдяват с животоспасяващи лекарства.

Д.Т.:Основната разлика между тях и нас тях е в доверието на нашите клиенти. Ние ги познаваме. Те могат да разчитат на нашата консултация. Има значение дали зад щанда стои магистър- фармацевт или обикновен търговец.  Съвсем наскоро в Първомай имаше случай с объркана рецепта. Два месеца пациентка беше пила неизписани от лекаря й лекарства, докато се установи, че в аптеката са объркали рецептата.Освен това, веригите няма да разкрият аптеки в малките населени места. За тях това няма да е изгодно. Трябва да свалим шапка на тези колеги, които все още работят по малките населени места. Когато те бъдат принудени да затворят, за хората от селата пак няма да има животоспасяващи лекарства.

Говориш като обречена…

Д.Т.:Това е факт – ние сме обречени, но не искаме да стоим и да мълчим. Моя колежка преди малко сподели, че това управление ни кара да се чувстваме като гости в собствената си къща. Напълно се съгласявам. Тази политика е популистка. Пазарът е разбит, няма ясни правила, които да се спазват. Вместо с тези 2%, правителството трябваше да се заеме с далеч по-важни въпроси.

Кои въпроси, например?

Д.Т.:За неизплащането на ДДС, криенето и краденето на печалба, лекарствата с неизяснен произход, преопаковането, неспазването на срока на годност. За реалното ценообразуване и реимбурсирането. Какво плаща Здравната каса с публичните фондове и публичните средства. Знаете ли, че за една рецепта, без значение дали е за 20 или 1000лв, ние получаваме по 2 лв от ЗК. Рецептата е отговорност – трябва да сме сигурни какво даваме, да назначим правилно как да се употребява лекарството, да знаем, че то няма да навреди… И на 1000 лв, получаваме -2 и то след няколко месечно забавяне.

Има ли шанс правителството да промени решението си?

Д.Т.:Едва ли. Това е Министерско постановление, което много трудно може да се промени. Не е закон, върху който да се сложи вето или да бъде отхвърлен от Парламента. Днес предстои заседание на Управителния съвет на БФС. Чакам с нетърпение техните решения.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини