Със 100 места се срина общината в класацията за финансовото състояние

От 116 на 217 място се срина общината в класацията на финансовото състояние на общините в България. Като цяло оценката на Първомай не е драстично намаляла за една година - от 39,78 на 35,08, но това отрежда на общината 101позиции по – надолу.

От четирите показатели, определящи крайното класиране леко повишаване има при финансовата ефективност и финансовата самостоятелност на общината. Лек спад – при оценката на инвестиционната активност. Големият проблем е при финансовата стабилност – делът на собствените приходи е нараснал, но в същото време общината изпитва затруднение при покриване на разходите си и  просрочените задължения в рамките на текущата година.

Методиката, по която се извършва оценката и класирането на общините включва и показател като население на общината, но дава представа за мястото ни спрямо другите по отношение на достигната степен на финансова самостоятелност;  финансова устойчивост (бюджетна стабилност), включително степента на

задлъжнялост – дългосрочна и краткосрочна; ефективност на управлението на ресурсите;инвестиционна активност.

Методиката е нова, но на тази база ще бъде извършвана класация на всяко тримесечие.

Отличник според  нея в момента е община Шабла с оценка 79,86. А последнa – Борован с оценка 0.

Коментар на оценката, показателите и класирането обеща кметът на общината Ангел Папазов,след подробно запознаване с публикуваните резултати и анализ от експерт. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини