Атанасиос Гуридис: Отговорите на всички въпроси ги откривам при вас

             Атанасиос Гуридис

Атанасиос Гуридис представи община Суфли като партньор на община Първомай в проекта за развитие на човешките ресурси. На присъстващите в залата представители на ОбА и ОбС, направи впечатление откровеният му разказ за проблемите на неговата община и истините, до които е стигнал в практиката си и работата по различните проекти.

Община Суфли, Гърция е с население от 14900 жители. Тя е намаляла през последните десетилетия с 45%. По- големият проблем е, че с 60% са намалели младежите. Демографският срив засяга най-вече християнското население.  20% от жителите са мюсюлмани. Градът е формиран около река Марица, но наоколо има много реки, вливащи се в нея. В района има Национален парк с интересна флора и фауна. Тя привлича над 100 000 туристи на година. Суфли е известен с вкаменела гора, крепости от бронзовата епоха, характерна мегалитна култура. Там има характерните за Родопите каменни гъби и други исторически и природни забележителности.

Марица е коридор и кръстопът на култури – казва Гуридис. Там в Суфли, наред с другите култури е българската църка. Не е особено голяма и е построена в техния каменен стил. И оттук започват много прилики между двете общини. Бубарството е поминъкът, развил града. Черниците по улиците и музеят на коприната с италианските машини за извличане на нишките напомнят на присъствието на този занаят и в нашия регион.  Силен тласък за развитието на градчето е дала жп линията. Една от основните задачи пред администрацията в общината е да се изградят туристически дестинации, които да бъдат достатъчно атрактивни и да привличат поток от посетители. В това направление вече се работи. Има разработени проекти по които са открити музеи, галерия, възстановяват се типичните мостове и занаяти. Освен общински и държавни, има и частни инициативи за изграждане на хотели, ресторанти, развитието на конна езда, колоездене и други. Като пример за лоша идея на проект, Атанасисос Гуридис даде примера с добива на дървени въглища. От него се е очаквало да разкрие работни места и с фанфари е бил открит преди около 15 години. Сега заради отрицателното влияние върху околната среда, той е забравен.

Приоритет е инфраструктурата – изграждането на пътища и канализация. Доста интересни мисли сподели гръцкият координатор: Няма бъдеще без земеделие, но земеделието не може да е база за развитие – казва той. Сега работят по 17 кофинансирани проекта и имат предложения за още 8 малки и средни проекти. До този момент не са се ползвали от Европейския социален фонд, защото  не са имали възможност да се запознаят с тази програма, която облагодетелства по- големите общини.  Друго забележително проникновение на г-н Гуридис е, че до сега общините са работили като частни фирми и това е грешката на  цяла Гърция. Общините трябва да помагат на местните жители и на местното развитие. Интересна подробност е, че община Суфли, с около 15 хил. жители (5 от които са в града) разполага с годишна субсидия от държавния бюджет  размер на 11млн. евро, което е два пъти повече от целия бюджет а община Първомай (формиран заедно с местните приходи)

Община Суфли изпълнява няколко проекта съвместно с български партньори. Това, което привлича г-н Гуридис в България, освен ивайловградския му корен е, че тук е открил отговорите на всички въпроси и в науката, и културата. Те са три: приятели, подробностите на живота (малките радости) и че българите са много организирани. „Аз не разбирам вашия финансов министър – Симеон Дянков. Той казва, че гърците са лениви и затова заслужават това, което им се е случило. Това е като някаква вяра. Той това го повтаря, но не е практично да се говори така. Ние работим, много работим, но просто имаме проблем с  организацията.“

Атанасиос Гуридис е интересна и сложна личност. Строителен инженер по образование, археолог, доктор на науките. Ценител на хубавата храна. Бързо става приятел с всички, защото знае отличен български език и общува свободно с всеки. Работата по проекта предвижда среща на представителите на общините Суфли и Първомай през септември, но Атанасиос обещава да дойде още през август. Поканен е на разкопките на Църквището, ръководени от доц. Иво Топалилов. И със сигурност иска да присъства на Празника на Тракийската музика, нищо че точно тогава Гърция празнува Кръстов ден.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини