Горивата скочиха шоково с до 10 ст. Преглед на националния печат

24 часа: Горивата скочиха шоково с до 10 ст.

Шоково поскъпване регистрираха горивата в последните дни, показа проверка на "24 часа". Увеличението е с до 10 ст. на литър, след като "Лукойл България" вдигна на два пъти цените на едро в края на миналата седмица. Така по големите вериги масовият бензин А-95 се продава за 2,55-2,57 лв., което прави увеличение от 8 ст. на литър. Дизелът пък е 2,58-2,60 лв. и е поскъпнал с 9-10 ст. Толкова скъпи горивата не са били от повече от месец.

24 часа: "Хотелът на Доган" задлъжнял с 24 000 лв. за вода

Петзвездният хотел "Орфей" в Девин, в който се смята, че е инвестирал лидерът на ДПС Ахмед Доган, е задлъжнял на държавата, научи "24 часа". Комплексът дължи 24 000 лв. такса за 2011 г. за ползване на вода, потвърди Вълчо Караджов, началник-отдел "Контрол" в Басейнова дирекция за Източнобеломорски район.

С минералната вода в "Орфей" се зареждат външният и двата вътрешни басейна, ползва се и при СПА процедурите. "Съставили сме акт и ако до седмица сумата не бъде платена доброволно, ще предадем фирмата собственик на НАП за принудително събиране", обясни Караджов.

 

Труд: Нагласени търгове в "Мини Марица"

Нагласени търгове за милиони левове в държавното предприятие "Мини Марица-изток" ЕАД разкрива в свой доклад Агенцията за държавна финансова инспекция, с който "Труд" разполага. Очаква се утре констатациите от него да бъдат обявени на сайта на агенцията.

Труд: Учителка топи журналисти за топли връзки с Алексей Петров

Явор Дачков, Сашо Диков, Илиана Беновска, Маргарита Михнева и Милен Цветков са в списък с журналисти, на които винаги може да се обажда за съдействие за отразяване на събития в защита на Алексей Петров.

Това заяви в телевизионно интервю учителката по руски език от Плевен Иванка Рашайкова. Неотдавна тя създаде движение в защита на Петров, а сега е свидетел по делото срещу него. Рашайкова каза още, че самият Алексей Петров разказвал как Кристина Патрашкова вземала интервюта по негови въпроси, а Илиана Беновска получавала пари от него.

 

Стандарт: Пари от хашиш в зеления ток

Сладката печалба от зеления ток изкуши не само чуждите инвеститори, но и родните бандити. Антимафиоти проверяват дали в нароилите се соларни паркове не се перат пари от дрога. Поводът е разследването след залавянето само за седмица на 14 тона хашиш. Съпругата на един от заподозрените организатори на канала се оказа собственик на фирма за строителство на фотоволтаици. Тя е регистрирана в радомирското село Негованци и има няколко проекта.

Става въпрос за половинката на Атанас Спасов, арестуван преди 6 години за спипана пратка от 4 тона хашиш в Гърция. Тогава той и съучастниците му се измъкнаха без присъди, но сега отново се проверяват за заловеното във Видин и Мировяне рекордно количество дрога.

Спецполицаите разследват дали през фирмата на жената на Спасов не са минали пари от наркотрафик.

Стандарт: Спасяваш гора, пестиш данъци

Д-р Александър Милушев е стоматолог. Има добра клиентела, пациентите му са сред елита на София. През миналата седмица обаче д-р Милушев затвори кабинета си и се присъедини към доброволците, които гасиха пожара на Витоша. "Живея в Бистрица, обичам планината и я виждам всеки ден от балкона си. Включването ми в доброволческите отряди беше личен избор, решение, което почувствах отвътре", обясни докторът, чиято съпруга също е доброволец в кризисния щаб. Д-р Милушев стиковал графика си така, че да няма спешни случаи за деня. На Витоша бил сред водачите на група, чиято задача била да локализира и да огради огнищата от предишния ден. "Искаше се от нас да стигнем до тях и да намерим най-подходящото място, където да се направи просека. Условията горе в планината са доста респектиращи. Защото когато около теб падат дървета и огънят напича, нещата са сериозни. И бяхме малко като сървайвър. Имаше мъже от горското, които се хвърляха в огъня, голи до кръста", разказва д-р Милушев. Той е категоричен, че ако подобно бедствие се повтори, отново ще се хвърли да помага. Държавата обаче трябва да даде рамо на доброволците. "Ако аз като работодател мога да си осребря 30 или 40% от загубеното време, защо да не пусна всичките си служители да гасят пламъците?", пита докторът.

Монитор: Вдигат лекарските заплати, най-ниската - 700 лв.

Лекарските заплати ще бъдат увеличени драстично чрез минимални прагове за различните специалности. Най-ниският от тях ще бъде 700 лв. и ще бъде разписан в колективния трудов договор за сектора, който МЗ ще сключи с браншови организации. Здравният министър Десислава Атанасова ще го подпише във вторник, увери самата тя пред „Монитор".

По думите й увеличението касае не само докторите, а всички служители в бели престилки.

От ведомството уточниха, че най-ниската заплата за медицинските сестри става 480-500 лв. Това означава, че те ще получават поне със стотина лева отгоре, тъй като подписаният от ексминистъра Анна-Мария Борисова през 2010 г. документ предвижда праг от 400 лв. за работещите в определени здравни заведения.

Монитор: Любо П. с палати за 110 млн. лв.,доходите му - 4,2 млн.

С    тойността на имотите, напазарувани от Любомир Павлов - Любо Пъпката на Френската Ривиера, надвишава с над 25 пъти доходите, които скандалният бизнесмен е декларирал като физическо лице в България, разкри разследване на TV7.

Фрапиращата разлика лъсва при сравнение на цените на палатите му на Лазурния бряг и данните, които е подал пред НАП.

Проверка в Центъра за публични финанси в Грас показва, че Павлов, който е обвинен в пране на пари у нас и е разследван за същото от френските власти именно заради сделките му с недвижимо имущество, се е сдобил и с четвърта къща на Лазурния бряг. С нея стойността на имотите му на Ривиерата набъбва на зашеметяващите близо 55 млн. евро, или 110 млн. лева. В същото време за последните две години, когато е напазарувал три от терените, скандалният бизнесмен е декларирал само 4,2 млн. лева лични приходи, разкриват пред разследващи.

Монитор: 250 дка гора пламна край Ихтиман

Близо 250 дка смесена гора пламна вчера следобед край магистрала „Тракия" в района на Ихтиман. Огънят избухнал на 30-31 км в посока Пловдив. Пожарът гори на две места, има разстояние между тях. „Едното огнище е от 50 дка и вече огънят там е локализиран, второто обхваща 200 дка и натам в момента са насочени нашите сили", обясниха вчера около 19 часа от пожарната. Около 46 души се бореха със стихията - половината бяха пожарникари, а останалите горски. За разлика от пожара във Витоша потушаването на пламъците край магистрала „Тракия" било по-лесно, тъй като гората е лесно проходима и не е имало проблеми с вкарването на техника. „Огънят се вижда от пътя, но шосето не е задимено", обясниха очевидци пред „Монитор". От пожарната успокоиха, че няма опасност за жителите на село Пауново, което се намирало най-близо до пожара.

Сега: Държавата и общините отново преизпълниха приходите от такси

Заклинанията за намаляване на административното бреме върху бизнеса и гражданите и справедливо преизчисляване на събираните от тях такси не се сбъдват. За поредна година приходите по това перо надхвърлят очакванията на държавата. Подценени на фона на изпълнението за 2011 година вероятно ще се окажат и прогнозите за т.г., показва гласуваният от кабинета отчет за изминалата бюджетна година.

692 млн. лв. приходи от такси прогнозираха депутатите при гласуването на бюджет 2011-а. Към края на годината постъпленията по това перо стигат 735.3 млн. лв. Събраното от граждани и фирми за пръв път за последните няколко години надхвърля приходите от управление на държавната собственост - 712 млн. лв. За 2012 година държавата заложи още по-ниски постъпления - 689 млн. лв., като презастраховането бе наложено като политика за цялата приходна част на бюджета. Към края на май от финансовото министерство отчетоха приходи от такси в размер на 350 млн. лв.

 

Дума: Депутат от ГЕРБ с двойно гражданство

Депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов си призна вчера, че има двойно гражданство. Пред бТВ той официално заяви, че има израелски паспорт. "Нормално е като отида в една държава, а в Израел ме познаваха и като треньор на националния отбор, и като състезател, паспорт получих на втория месец след заминаването ми, а след като станеш гражданин на определена държава, имаш и определени отговорности", разкри парламентаристът. Пред бТВ той разказа, че е бил в запас в Израел, на който подлежат всички мъже до 55-годишна възраст, особено тези с по-особени професии, а самият Стоилов е треньор по самбо. Израелските граждани са задължени 45 дни в годината да изпълняват такъв дълг пред държавата си.

Според Конституцията на България народните представители нямат право да имат двойно гражданство. В член 65, алинея 1 категорично е казано: "За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини