Всички от картела са невинни, аз съм единственият виновен

Автор: Евгений Дайнов

Съвсем случайно разбрах, че съм осъден. Нищо, че още в Магна харта от 1215 година е въведено правилото никой да не бъде съден в негово отсъствие (освен ако не е известен и е избягал). Никой не ме извести и не съм бягал, но съм осъден. От колегите на Вальо Топлото по парнаджийска линия. Заради има-няма 500 лева.

Самият Вальо Топлото обаче е невинен като детска сълза

И сега ще може да се радва на прословутите 14 милиона, дето ги спестил – разбира се – от закуски. И Христо Ковачки е невинен за ония 120 милиона. Невинни са Маргините. Невинна е фирма "Юлен", заграбила 600 дка на Пирин, но пък рекламирана лично от президента на републиката, снимал се в нейно оранжево яке. Невинен е Валентин Златев, защото никога не бил развъждал петролен монопол. Невинен е Цеко Минев – нищо, че когато спря лифтовете през зимата наруши договора си с държавата. Невинни са още Гриша Ганчев, Богомил Манчев, Спас Русев, техните приятели, роднини и съратници.

Невинен – откъм неприемливо минало – е дори Бойко Борисов

Аз съм единственият виновен. Нищо, че никога не съм им ползвал тъпото парно. Бил съм им дължал пари за това, че тръби, тяхна собственост минават през апартамента – моя собственост. А откъде накъде те имат свои неща при мен? Никъде в нотариалния акт не пише, че купувам нещо, в което има неща на други хора – за които неща, освен това, аз съм длъжен да им плащам рента. А не – те на мен наем за това, че са се натресли у нас без мое позволение.

На мен не ми пука, разбира се. Досието ми отдавна не е девствено – от онзи момент в който, през пролетта на 1971 година аз, тогава на 13, се сдърпах на улицата с някакви удивително нагли цивилки. После дойде патрулка и се оказах пациент на Детска педагогическа стая в сегашното Първо РПУ (тогава – "Ленинско") в София. Аз на Народната милиция съм издържал, та сегашните изобщо не могат да ме впечатлят...

Пука ми обаче от поредицата, в която се оказах малко винтче.

Картелът наистина е свършил парите, защото в последните седмици се е отдал на трескаво скубане на всичко, което досега не им е било интересно. Само в рамките на две седмици управляващият картел вкара следните закони (първите три от тях – на един и същи вносител, депутата от ГЕРБ известен като Емо Фаса):

поправките в Закона за защита на конкуренцията, които така предефинират понятието "монопол", че никога в България никой няма да се окаже монополист – всички ще излязат честни частници.

законовите поправки, станали известни като "Всяка хижа – мол"

законовите поправки, насочени срещу такива като мен, които си свиват цигарите сами, за да не плащат хищнически акциз на държавата и следователно – на мутрите

законът "Витоша ски", имащ за цел една отделно взета фирма да изсече Витоша и установи монопол върху зимните развлечения

Тук се подрежда и онова 11-процентно намаление на цената на газта, което се оказа 5-процентно увеличение. В тази поредица по естествен начин си намира мястото инициативата "да намалим цените на лекарствата", с нейната идея вече да не се допускат лекарства, проверени в 3 страни, а – в 8; което означава рязко намаляване на асортимента лекарства и оттам – големи икономии. А пациентите да си мрат...

В тази серия се полага и вдигането на тока с 13 процента под претекст, че е виновна "зелената" енергия. Няма такова нещо, както веднага пресметна "Капитал". Вдигането идва от най-мръсната възможна енергия. Но е важно да се разбере, защо

властта обвинява "зелената" – до степен, да разгърне истински кръстоносен поход

срещу самата идея за преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Първо, за да спре ВЕИ и така да върне зависимостта от стари енергоизточници – да подсили други монополи. И второ, за да внуши на населението следното уравнение: "зелено = престъпно".

Това пък се вписва в идеологията "протестиращите на Орлов мост – инструменти на организираната престъпност". Нещо повече: цялата гореописана законодателна и управленска поредица започна именно тогава, по време на протестите. Това е истинският отговор на властта, а не – измъченото вето на Плевнелиев. Един вид:

"Докато вие си крещите, ние пък ще опоскаме всичко"

Доста подозрително, на този фон, изглежда подпалването на ябълката на раздора между хората и властта – планината Витоша. Това си е чист хет-трик за картела. Първо, докато хората от Орлов мост гасят пожара, няма как да има нови протести в София. Второ, картелът винаги ще може да каже: "Видяхте ли какво става, когато вие пречите на честни частници да стопанисват планината?". И трето – докато хората гасят пожара и отлагат протестите, властта ще си доведе докрай всички гореописани мероприятия за окончателното оскубване и на природата, и на хората.

А когато протестите тръгнат наново, властта ще може да казва, че всички беди в държавата идват от "зелените". И ще обяви открит ловния сезон за тях.

На този фон не е никаква драма, че агентите на Вальо Топлото са ме осъдили за пари, които никога не съм им дължал. Истинската драма е, че картелът – т.е. властта и нейните приятели – е окончателно освирепял. Тези хора няма да се спрат пред нищо, защото са готови на всичко. Вижте им погледите, когато се появяват по телевизията. Това са хищници, презрително наблюдаващи, как мърда плячката им – ние.

За последен път 

такова нещо гледахме в края на мандата на Жан Виденов 

Знаем, как свърши всичко. 

Хайде сега да ви видим, как ще карате зимата на парно и ток. Аз ще съм си на село, където имам дърва за три години напред, пълна маза със зимнина и една кофа газ за ламбите...

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини