Влагат 15 млн. лева за рехабилитация на затворите

Правосъдният министър Екатерина Захариева очаква днес от Висшия съдебен съвет (ВСС) да изпратят конструктивни предложения по обсъждания закон за съдебната власт. Пред БНТ тя повтори оценката си, че в края на миналата седмица магистратите са правили "абсурдни" коментари по текстове, които те самите са предложили.

Факт е, че тази реформа се чака от магистратите, отбеляза министърът.

Този законопроект се обсъжда повече от 3 месеца, припомни Захариева. "Чух абсурдни предложения, абсурдни коментари и то на текстове, които те са предложили. Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента, да имат по-конструктивна позиция".

В противен случай, както едни от членовете на ВСС беше казал, никой няма да ги слуша вече, каза тя. Текстовете са обсъждани месеци и дебатът е ставал пред погледа на всички. Невъзможността да се завърши реформата удря върху репутацията и имиджа на цялата държава, предупреди Захариева.

Тенденция в цял свят са хоризонталните структури - председателите са равни на останалите членове, коментира правосъдният министър. Прокуратурата е вертикална структура, но всеки отделен прокурор сам взима решение дали да повдигне обвинение, не трябва да има намеса във вътрешното му убеждение.

Трябва да има гаранции за обществения интерес. Съдията не е служител на държавата, а на обществото, каза още министърът.

На въпрос за кражбата на фирми Захариева отговори, че се предвиждат гаранции чрез нотариалните заверки на по-голям брой документи от досегашния да бъдат ограничени тези престъпления.

Голямо внимание в новия закон се обръща и на оздравителното производство, за да могат закъсали фирми да сключват договори с кредиторите си и да се спасяват производства и работни места, а не веднага да се преминава към разпродажби. Ще се въведе съизмеримост на изземването, за да не се описва имущество за стотици хиляди при дълг от няколко хиляди лева, от което скачат и съдебните такси, посочи Захариева.

По другата актуална тема за ситуацията в затворите правосъдният министър съобщи, че са планирани 15 милиона лева за рехабилитация. Ще бъде обявена нова процудура за електронни гривни на затворниците. Предишната процедура е прекратена, защото е била направена така, че само една от фирмите да участва.

"Има много, които могат да предоставят услугата, трябва всички да се конкурират с цена", каза Захариева. По думите й необходимите промени са направени и скоро ще бъде открита новата процедура. 

Проверките за дисциплината в затворите ще стават все по-чести, каза още министърът. Водят се няколко производства срещу директори на затвори и дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време, след като инспекторатът се произнесе. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини