Ден преди началото на преговорите: Коментари и позиции

Утре започват преговорите между предствените в следващото Народно събрание партии и събралата най-много гласове ГЕРБ. Политици от някои от формациите коментираха предстоящите разговори и изразиха позиции пред Нова телевизия.

"Първо този, който предлага правителство на споделената отговорност, трябва да си го представи. Засега обаче не е много ясно какво си представя г-н Борисов. Наистина трябва да има една по-ясна и избистрена теза за това какво предлага ГЕРБ. Ако те имаха сериозно намерение да направят някаква национално отговорно правителство, мисля, че преговорите трябваше да започнат по един друг начин – с разговори между всички лидери на парламентарно представените, а защо не и извънпарламентарно партии, с представители на гражданското общество и след това да оставят на своите екипи договорките по различните секторни политики”, посочи Трендафил Величков от АБВ.

От своя страна, Ангел Джамбазки обясни, че си представя участие на ПФ във властта само при наличието на подписано споразумение, в което има конкретни договорки и дати, като например промени в Изборния кодекс, в Наказателния кодекс, в енергетиката.

„Всякаква друга форма – правителство на малцинство, някакви ситуационни мнозинства, където гласуват едни, а други не - няма да бъдат полезни за държавата”, посочи Джамбазки. Според него обсъждането на името на министър-председателя в новия парламент трябва да се случи на един следващ етап от преговорите.

Джамбазки бе категоричен, че ПФ няма никакви амбиции за министерски постове. „За нас е важно нещата, които сме написали, да започнах да се случват”, подчерта представителят на Патриотичния фронт.

По думите на Гроздан Караджов от Реформаторския блок, „новият кабинет трябва да бъде коалиционен".

„Коалиция, която е разписана и е публична, без скрити анекси и договорки. Ние държим основно на нашите 4 мегареформи, които вече са разписани от РБ. Те ще бъдат връчени в детайли, т.е. как ние си ги представяме да се случат във времето. В четвъртък ние ще дадем план-график за оправянето на България. Този кабинет, който всичко дискутираме, не е кабинетът, в който трябва да се разберат ГЕРБ, ПФ, АБВ, РБ или който и да било там. Това не е някакъв пазарлък. Това е кабинетът, който трябва вече да промени България", каза той.
Караджов бе категоричен, че Реформаторският блок няма да обслужва популистки желания. Той заяви още, че медиите цитират Радан Кънев "целенасочено и тенденциозно."

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини