Лайънс клуб стъпи на първомайска земя

Захар Марогло връчва значката на "Лайънс клуб" на президента на Първомайския клуб

На Благотворителен бал в подкрепа на талантливите деца на Първомай, се състоя церемония по учредяване на Лайънс клуб – Първомай. Д-р Иван Маджаров и още 19 съмишленици се включиха в международната асоциацията на приятели, готови да служат на обществото, за утвърждаване на ценностите му и в подкрепа на каузи в помощ на болните, застрашените, младите и талантливите. На едно от най- големите светски събития, за реалностите на Първомай, бяха събрани около 1500лв за сценична изява на състави от СОУ“Проф. д-р Асен Златаров“, ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ и ОДЗ“8 март“. Артистите от Младежкия театрален състав с ръководител Спас Янков отстъпиха дарените средства в ползва на техен съученик, нуждаещ се от операция.

Церемонията по чартирането на новия клуб беше открита от Захар Марогло -дистрикт управител на българската организация. На събитието присъстваха гости от клубовете в Пловдив и Хасково. Дамите от организацията в Свиленград поднесоха бутилка, украсена в стил декупаж. Освен, че е ръчно изработена, тя е ценна и защото е направена специално за деня и учредяването на Първомайския клуб. Подаръци в този стил често се предлагат на търг с благотворителна цел. Между присъстващите на бала бяха хора, успяващи в своята професия . А членове на клуба станаха лекари, общински съветници и бизнесмени.

Историята на Асоциацията на Лайънс клубовете започва през 1917 година. Застрахователният агент на име Мелвин Джоунс убедил своя обеден клуб – “Бизнес кръга” от Чикаго, че трябва да се съюзи с други независими клубове, за да формират национална организация, която да се посвети не само на изграждането на бизнес и социална мрежа, но и на утвърждаването на общността като цяло. Сред групите, които били поканени била и Асоциацията на Лайънс Клубовете с председател д-р Уудс . И през октомври в Далас, бил свикан конгрес. 36 делегати представляващи 22 клуба от девет щата определили името “Lions Clubs” и избрали Уудс за първия президент. Водещата сила и основател Мелвин Джоунс бил избран за действащ секретар.

Конгресът дефинирал какви са Целите на Лайънс Клубовете Били приети Устав и етичен Кодекс на Асоциацията. Избрани са цветовете на знамето – в пурпурно лилаво и златно.,

Трябва да се отбележи, че въпреки материализма на 20-ти век, Целите и Етиката насърчавали членовете на Лайънс да служат без печалба и да поддържат най-високите стандарти на поведение в бизнеса и в професиите си.

След Съединени Американски Щати, е чартиран клуб в Канада през 1920 г., а по- късно и в Мексико, Китай и Куба. Първо Швеция, а след това и Франция прави Европа част от Асоциацията през 1948 г. а така наречения “Източен блок” се присъединява през 1989 г с учредяването на клубове в Унгария, Полша и Естония.

Първият Лайънс клуб в България е основан в Карлово през 1992 –ра с президент-основател Иван Бакърджиев и спонсориращ клуб-кръстник от Франция. През 2001 г. българското Лайънс движение получава пълна самостоятелност и правото да се обособи като отделен дистрикт - “Дистрикт 130 България”.

С присъединяването на Първомай в България вече има 47 клуба с 1036 членове.

Теди Кирякова

Новите "лъвове"
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини