Помощ в дома може да получат хора със затруднено самообслужване

Десетки възрастни, деца и хора с увреждания с невъзможно или затруднено самообслужване биха могли да получат подкрепа по схема „Помощ в дома”. Община Първомай кандидатства за финансиране и ако бъде одобрена  чрез схемата ще се въведе нов модел за почасово предоставяне на услуги в домашна среда за хора в неравностойно положение, като са предвидени 3 типа дейности: за лична помощ, дейности за социална подкрепа и комунално-битови дейности.

При първия тип ще се извършва помощ за поддържане на лична хигиена, при хранене и вземане на лекарства. При втория ще се предоставя помощ за осъществяване на социални контакти, придружаване на кино, театър и други подобни мероприятия, а при третия помощниците ще пазаруват, ще поддържат хигиената в жилищата на нуждаещите се и ще извършват ремонти.

Целта на новата схема е да обхване повече хора в неравностойно положение – както възрастни и хора с увреждания, така и безработни лица.

Важно изискване на програмата е - услугите да се предоставят от безработни лица, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, или на професионална пенсия за ранно пенсиониране. Реалното изпълнение на проекта се очаква да започне в началото на 2013 година. Крайният срок за кандидатстване е 29 юни 2012г.

Новата схема „Помощ в дома” подкрепя социалните услуги в общините. Нейният финансов ресурс е 30 милиона лева, а бюджетът на всяко едно проектно предложение може да бъде между 80 000 лв. и 250 000 лв. От кандидатите не се изисква съфинансиране, но трябва да се определят потребителските такси в „Звено за услуги в домашна среда”  към Дирекия „Социално подпомагане“.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини