И Джеймс Уорлик посети фотоволтаиците

Негово превъзходителство действащият посланик на САЩ Джеймс Уорлик посети фотоволтаичния парк в село Краджалово. Той беше придружаван от представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Гостите се запознаха с финансирането, изграждането и функционирането на парка. ЕБВР не е инвеститор на тази централа, но имат интереси, свързани с проекти за алтернативни източници на енергия. Когато банкерите са избирали какво да посетят в България, са поискали да видят реализиран от американски инвеститор проект. Сън Едисон е американска компания, макар интересите й да са представяни в България от нейния испански клон. Предложението за Караджалово е дошло и заради Стефка Славова, която беше член на делегацията. Тя в момента е алтернативен директор в ЕБВР, отговарящ за Албания, България и Полша. Живяла е в с. Бяла река и по време на посещението се срещна с приятелката си от детинство Нели Атанасова.

Гостите бяха посрещнати от инж. Николай Бранков и представителите на Сън Едисон. Посланикът и придружаващите го лица изслушаха лекция и изгледаха презентация за за Фотоволтаичния парк в Караджалово и подобните съоръжения построени от фирмата им в Италия, Испания и на други места в Европа. Джеймс Уорлик отбеляза, че тази централа и срещата му с представители на инвеститори, изпълнители и местната власт, вече поставя Първомай на картата с интересните за инвестиции места.

Джеймс Хъдсън, директор в ЕБВР отговарящ за САЩ сподели, че това е първото му идване в България. За него страната ни представлява нова, неразработена и интересна територия. Посещението в централата в Караджалово е само една стъпка в опознаването на възможностите тук, след срещите му с президента Плевнелиев, подуправителите на БНБ и финансистите от Американската търговска камара в България.

Заедно с колегите си Хъдсън и Славова, „на кафе“ с кмета на общината седна и Даниел Берг. Той работи в ЕБВР и по програма ФЛАГ. Очевидно, предварително се беше информирал за усвояваните от община средства по различните програми и постави висока оценка на свършеното от местната администрация. Как успявате да работите по толкова много проекти и да се справяте така добре – попита той. Кметът му отговори, че вече 9-та година работи в екип, който е „отъпкал пътеката“. Присъстващите на срещата Иван Бонев и Мария Стойчева подкрепиха Папазов. След това поставиха и основния въпрос за финансирането на подготовката на големи проекти и липсата на средства за заплащане на специалисти. Стефка Славова каза, че се върви към решаване на този проблем, като се разработва програма, чиято цел е да научи българските фирми и общини как да усвояват представените им средства по европейски и световни програми. Господин Берг увери присъстващите, че е готов да подкрепи общината.

Гостите бяха впечатлени както от посрещането, така и от изложените постери, снимки и предмети във фоайето, а г-н Хъдсън много се зарадва на снимката с баскетболистките на СОУ. „Сега се играят плейофите в САЩ, а баскетболът е моя страст“ – сподели той.

Теди Кирякова

Нели Атанасова се срещна с приятелката си Стефка Славова
Даниел Берг, Джеймс Хъдсън и Стефка Славова гостуваха на кмета Ангел Папазов
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини