Заради рушащия се мост, крушевци се чувстват изоставени

          Дупките по моста за означени с клони

Мостът над река Омуровска в село Крушево се руши от години, а жителите на селото не намират институция, която да им помогне. В последните години той е придобил следвоенен вид, през отворените в него дупки се вижда реката. Крушевци нееднократно са поставяли въпроса пред кмета на селото Радка Велева, а тя се чувства безсилна пред нормативите и липсата на програми, финансиращи такива съоръжения. Вече няколко пъти е запълвала дупките с цимент, купен с лични средства, но това е краткотрайно решение на проблема. Заради строителството на магистрала „Марица“ през моста минават тежкотоварни машини, а с след началото на селскостопанския сезон положението става още по-сериозно. Издадена е заповед, ограничаваща преминаването на камиони и техника, но тя не се спазва. Жителите на Крушево вече търсят решение чрез медиите. Имат идея да се обърнат към големи телевизионни канали. „Никой от община Първомай не проявява интерес“ се жалват те.

Кметът Ангел Папазов и зам.кметът Иван Бонев казаха, че моста в Крушево е проблем, с който се занимават от години. Инж. Надежда Желязкова направи кратък преглед на взетите до момента мерки:

„Специалисти от общинска администрация Първомай още в края на 2005 г. са извършили оглед на състоянието на моста над реката в с. Крушево. В резултат на направените анализи от експерти, е възникнала необходимостта от изграждане на изцяло ново съоръжение, заради което още през 2006 г. община Първомай е възложила проектирането му, в едно с необходимите и задължителни съпътстващи комуникации : временен отбивен път и пътна част в обсега на моста. Проектът е изготвен и съгласуван през същата година. С писмо изх. № 04-19-8/10.08.2007 г. общината е внесла необходимите документи в Министерство на държавната политика при бедствия и аварии с цел получаване на необходимото финансиране. Проектът не е финансиран. С писмо изх. № 04-13-41/19.06.2008 г. общината е информирала министерство на финансите за критичното експлоатационно състояние на моста и необходимостта от отпускане на финансови средства за изграждане на ново пътно съоръжение. Финансиране не е получено.

След получаване на писмени сигнали от страна на кмета на с. Крушево през 2011/2012 г. за твърде честото преминаване на тежкотоварни пътни транспортни средства, возещи строителни материали за автомагистралата, е сформирана комисия от експерти за преценка носимоспособността на съоръжението. Изготвена е техническа експертиза за експлоатационното техническо състояние на моста от проектанти с пълна проектантска правоспособност. Същата е предоставена с цел съдействие и осигуряване на средства на г-н областния управител на област Пловдив с писмо изх. № 06-00-28/11.05.2012 г.. С цел предотвратяване на евентуални ПТП, г-н Кметът на общината е издал Заповед № РД-15-339/10.05.2012 г. за забрана движението на тежкотоварни пътни транспортни средства през моста над р. Омуровска в с. Крушево.

Към момента, както и до сега, няма отворена мярка в никоя оперативна програма, финансирана със средства от ЕС, където би могло да се внесе проектно предложение с цел осигуряване на финансиране за строителството на нов мост.“

Мостът не е част от републиканската пътна мрежа, какъвто е случая с моста над р. Мечка, който до няколко месеца ще бъде подновен. Не е повреден от природно бедствие или в резултат на авария, както се случи по пътя за с. Поройна и вече е намерена финансираща програма. Пътят Крушево – Добри дол не е магистрала и няма да бъде част от програмата за спешна рехабилитация. Ето защо крушевци ще продължат да преминават със страх над р. Омуровска и да се молят да не се срути под гумите на някоя машина.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини