Вместо заем, ОбС одобри комисия за разследване на общината

Кредит, с който по-лесно да понесе общината наложената й санкция от 204 000 лв поиска кметът Ангел Папазов на последната сесия на ОбС. В предложението му като мотив беше посочено „С цел да възстанови вложените от общината бюджетни средства по проекта „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в град Първомай“ . Срещу заема гласуваха 6 общински съветници, а 15 се въздържаха. С глас „против“ беше и Митко Хубинов. Той каза, че този заем е наложителен и в един момент все пак ще бъде изтеглен, но изборът му да гласува по този начин е защото никой не е бил уведомен за наложената санкция по ОП“Околна среда“ и виновните не са наказани. В същия дух беше изказването на Илия Ганчев, който напомни, че това са пари колкото за три спортни площадки.

С цел да бъдат разследвани подобни нарушения ПГ „Промяна с Митко Хубинов“ прокара решение за избор на комисия към Общински съвет за проверка на Община Първомай за периода 2007 – 2011г. Предмет на разследванията ще са неправомерни действия на кмета по изразходване на средства с целево предназначение не по предназначението им; системно изразходване на средства без одобрение от ОбС; изразходване на средства без реалното им обезпечаване, системно нарушение на правилата на контрол, значителното увеличаване на финансовите задължения на общината, преразход на средства, които са предмет на финансиране със средства по оперативни програми, наложените санкции и участие на изпълнители в обществените поръчки, които не са избрани по процедура.

Решението предвижда наемането на външни експерти и заплащането им от средствата на общинския бюджет.

При гласуването на тази комисия, единствените въздържали се бяха съветниците от БСП. Те се оплакаха, че не са имали време да обсъдят една такава стъпка и да предложат подходящия човек за тази комисия. Освен това, според Николай Митков основен недостатък на това решение е липсата на срок за изпълнение на това разследване, което може да отдалечи резултатите във времето безкрайно.

Всички останали гласуваха единодушно „за“. Членове на комисията станаха д-р Митко Хубинов и Илия Ганчев , д-р Катя Попова, Запрян Кичуков и Георги Начев.

„Не се притеснявам от това разследване – каза кметът Ангел Папазов – Тази комисия може само да докаже, че не съм правил никакви нарушения, защото всички решения, които съм взимал са минавали за одобрение от ОбС.“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини