Фолклорни танци и музика събраха народа на площада

Много публика събра и второто издание на Празникът на народния танц. Татяна Вълчева отново се постара да подари едно неповторимо преживяване както за участниците, така и за зрителите. Голямото попадение на тазгодишното издание обаче не е нито танцьор, нито фолклорна певица. Тя е Мария Паунова от Клуб на радостта, и заедно с Димитър Калоферов уверено водеше програмата.

Преди танцовия спектакъл оркестър „Дионис“ и Димитър Калоферов откриха с песента „Сите българи заедно“, а под неин съпровод излязоха всички танцови състави.

Надиграването откриха децата от групата за народни танци при СОУ“Проф.д-р Асен Златаров“ с ръководител Ангелина Кръстева. Макар и само 5 момичета, те се надяват през следващата година, благодарение на изявите си, да привлекат още свои съученици.

Въодушевена от последните изяви на сцената на читалището и в гр. Казанлък, хорбашийката Ваня Димитрова поведе момичетата от „Евридика“. Само след 10 дена те ще излязат и пред публика в гр. Одрин. Неделима част от състава им вече е и американецът Джейк Баркмайер.

Още два състава показаха сложни стъпки и разиграха сърцата на събралото се множество- Петкана Добрева поведе белореченки за Опас и Ситно селско шопско, а Деница Вакрилова -„Детелините“ от Дебър и Чешнигирово за Йове и Сворнато хоро.

Много аплодисменти предизвикаха и гостите от професионалния танцов ансамбъл „Хоро“ от Смолян. В чудесна хореография те показаха всички стъпки от българските хора и шеметен шопски танц. Няколко момичета от местните състави споделиха, че за малко е можело да останат без самочувствие като гледат смоленчани, но се успокоиха като разбраха,че тяхното съвършенство е постигнато с ежедневни тренировки и часове репетиции.

Детските вокалните състави, ръководени от Ангел Ангелов „Дебърски славейчета“ и „Дебърче“ поздравиха всички приятели на българския фолклор.

Специален поздрав за кмета Ангел Папазов беше Ширтото на „Евридика“. Той благодари, поздрави танцьорите и връчи грамоти и букети на ръководителите на съставите. А след официалната програма поведе хоро, под музиката, изпълнявана от оркестър „Фолкпалитра“.

На празника бяха забелязани общински съветници от различни политически групи. „И аз ще се запиша да танцувам“ – сподели развълнуван Илия Ганчев. А Николай Митков призна, че не е очаквал толкова хубав концерт и е приятно изненадан.

На хорото се опита да се хване и Корийн от Франция. Тя каза, че това което е видяла е забележително. Във Франция нямат общ национален танц. Там всяка област си има свои характерни стъпки, които трябва предварително да се усвояват. А в града, в който тя работи – Ветре, всяка събота има определено място, на което хората се събират, за да танцуват.

Теди Кирякова

Една французойка на хорото

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини