Янка Чобанова: Има директори, неподготвени за автономно управление

Янка Чобанова

Дейността си в периода 2007-2012 година отчетоха членовете на организацията на Синдиката на българските учители – Първомай. В доклада на лидера им Янка Чобанова се говори за доброто социално партниране на национално и проблемите на местно ниво и причините за тях. Като основни фактори, затрудняващи синдикалната дейност са посочени икономическата криза и съвпадналият по време с нея процес на делегиране на бюджетите. Чобанова определи част от директорите на учебни заведения като неподготвени да работят в условията на автономност и неотговарящи на европейските изисквания. Освен това обвини и местните органи на управление в грешен прочит на законовата база.

Присъстващите профсъюзни дейци подкрепиха позицията на синдиката в настояването му в новия Закон за образованието да бъде заложена мандатност на директорската длъжност. Взети бяха решения във връзка със социалното партниране и колективното договаряне за трудова заетост и кадрово осигуряване, за спазване на трудовото законодателство и организационното и информационно осигуряване.

Съгласно Устава, беше проведен избор на ръководни и контролни органи. За председател беше преизбрана Янка Чобанова, която ще представлява местната организация и на VI-я Конгрес на СБУ.

Гости на конференцията бяха кметът на община Първомай Ангел Папазов, директорът на Дирекция „Образование“ Катя Николова, координаторът на КНСБ – Мария Калинова. Възпитаници на синдикалните членове от ОДЗ “8март“ и ОУ“Св.св. Кирил и Методий“, които поздравиха учителите. Поздравителни адреси изпратиха Председателя на СБУ Янка Такева, областният координатор Петранка Калоферова и зам.кметът Юлиян Димитров и Синдикалната организация на ПГСС „Васил Левски“

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини