„Титаник” отплава към острова на богатството

Когато през 1997 г. „Титаник" на Джеймс Камерън отплава към киносалоните, за да разкаже безсмъртна история, едва ли някой си е представял, че лентата ще се превърне в империя за пари.

Триизмерният "Титаник" събра впечатляващите 17,4 млн. долара още през първия уикенд от пускането му по кината в Северна Америка. В САЩ и Канада приходите достигат 25,7 млн. долара и трупа още 35,5 млн. от други страни, пише "Монитор"

Равносметката - впечатляващите 78,6 милиона доларадава заявка да надмине първообраза, станал световен феномен - 11 награди „Оскар", рекорден брой номинации и приходи от над 1.8 млрд. долара.

На 6 април, един век след корабокрушението и 15 години след първата премиера, „Титаник" отплава отново, този път на 3D. С цялата мощ на модерната визия, която вкарва зрителя директно в действието.

За да постегне този ефект, екипът не жали труда си. Процесът на трансформация започва със сканирането на първичния 4К дигитален мастер от оригиналния 35-милиметров негатив. Чистят се всички визуални несъвършенства. Върху лентата цяла година се трудят на 300 души. Процесът на превръщане на оригиналната фотография в триизмерна дигитална информация отнема 750 000 часа.

„Трябваше да обработим 295 000 отделни кадъра като всички трябваше да са с еднаква дълбочина и наситеност. А върху всеки кадър един художникът работи 2-3 седмици", разкрива Майк Хедаяти, който отговаря за визуалните ефекти заедно с Йоичиро Аоки.

Обработката струва 18 млн. долара, а процесът продължава 60 седмици - повече, отколкото снимките на оригиналния филм. И всичко се прави в името на зрителя.„3D технологията обогатява най-вълнуващите моменти в „Титаник", разкрива Камерън. „Повече отвсякога, ще бъдете въвлечени в действието, преминавайки през опасностите, пред които се изправят Джак и Роуз.

3D технологията запраща изживяването на различно ниво обещава Камерън - един от пионерите в триизмерната кинематография.

Целта на трансформирането на „Титаник" е ясна - още по-дълбокото потапяне на публиката в този класически разказ за епична катастрофа и митична любов. И успява да го направи за 100-годишнината от историческото крушение.

„Винаги съм смятал, че „Титаник" принадлежи на големия екран и трансформирането му е начин да го върна там и да вдъхна живот на кораба, прибавяйки още по-голям емоционален заряд", коментира Камерън.

И въпреки че филмите му са изпълнени с шеметен екшън, в сърцето на всеки от тях стои любовна история. „Най-интимните моменти стават още по-въздействащи, защото човек има чувството, че споделя страстта, страха или надеждите на героите. Мисля, че това се пренебрегва от Холивуд. 3D форматът често се възприема като тънка обвивка в екшън или анимационни филми", влиза в детайли режисьорът. И трудът му намира висока оценка първо сред колегите.

„Убеден съм, че това е най-пълната триизмерна трансформация, правена до момента", признава Шерак, основателят на Stereo D.

За Джеймс Камерън най-вълнуващото при 3D трансформирането на „Титаник" е възможността да вдъхне нов живот на творението си и ново усещане за публиката. „За тези, които са гледали „Титаник" преди 15 години, филмът ще има различно послание сега. Вероятно те са се оженили, имат деца и е твърде възможно да имат различен поглед върху живота и любовта разсъждава той.

„За тях историята ще бъде не толкова за любовта, колкото за чувството за дълг и целта на съществуването ни на тази планета. Но ако си 8-годишно момче и гледаш за пръв път филма, най-важни ще са страхотният кораб и борбата за оцеляване. Ако си тийнейджър, преживяващ първите любовни трепети, вероятно ще видиш себе си на екрана. Същественото в „Титаник" и сега и преди е, че предлага нещо стойностно за хора на всяка възраст."

В началото на 20-и век пътешествието на борда на „Титаник" привлича представители от всички обществени групи. Всеки от тях има свои причини да се включи в историческото първо плаване на кораба. От капитаните до емигрантите, търсещите щастие в новия свят, „Титаник" символизира прогреса, отвеждащ човечеството към модерната епоха.

След десетилетия търсене на останките, през 1985 г. корабът е открит разполовен на морското дъно на 12 378 фута под морското равнище. Така експедиция под ръководството на д-р Робърт Балард отговаря на много въпроси, свързани с катастрофата, и в същото време подхранва противоречията и интереса, които десетилетия обгръщат трагичното събитие. Титаник се отправя на пътешествие през океана от пари.

Но за да създадеш един толкова печеливш продукт, е нужно да вложиш не само много труд, средства, но и цялото си сърце. Благодарение на съвременните филмови техники публиката също ще преживее историята на борда на „Титаник".

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини