Инж. Желязкова: Спазваме регулационния план и всички стандарти

Инж. Надежда Желязкова

Проектът „Обновяване на градската среда в община Първомай“ и предизвиканото от реализирането му недоволство станаха повод да се срещнем с ръководителя му инж. Надежда Желязкова – началник отдел „Строителство, благоустройство и екология“ в ОбА. „Обновяване на градската среда“, известен още  и като „16-те улици“,  има за цел да се направи реконструкция и рехабилитация на 7,2 км улични платна в града. Проектът е на стойност 4,4 млн. лева от Оперативна програма „Регионално развитие“ , съфинансирана от Европейският  фонд за регионално развитие. По него вече са изградени места за отдих и спорт, включително и „скейт-парк“

Инж. Желязкова, живеещите около и на 16-те улици, които трябва да бъдат ремонтирани очакваха с нетърпение изпълнението на този проект. Но в момента има доста недоволни. На бюрото Ви има куп жалби и докладни. За какво най-често протестират хората?

  За това, че тротоарите са вълнообразни. Тук средата е такава, на тези улици има изключително само къщи и почти навсякъде има законно построени гаражи. За да могат хората да си вкарват колите, по стандарт тротоара трябва да бъде снижен.  Вълнообразен е, за да е достъпен и за инвалидни колички.

 А може би недоволството е от това, че плочките не се фугират? Тази технология по проект ли е или е решение на фирмата – изпълнител?

 

Тази технология е такава, защото плочките предварително са избрани за нея. Това са плочки от вибропресован материал и не се нуждаят от фугиране.

  Не можеше ли там където  сравнително скоро са поставяни тротоари и са запазени, да не се разбиват. Все пак хората са вложили материали и труд.

В над 90% от случаите материалите са собственост на общината. Аз имам спомен за един случай, в който са закупени от живеещите на мястото.  Може и да греша, но практиката е общината да купува тези материали. За това е редно да си подменим всичките.  Освен това, се оказва, че по регулационен план част от тротоарите са по- тесни, отколкото бяха преди ремонта. А изчисленията и финансирането на инвестиционния проект става на базата на този план. 

Това е друг проблем – оказва се, че някои от улиците станаха по-тесни.

  Да – това се случи на ул.“Яворов“ , на „Смирненски“ и на още няколко места. Пак повтарям – през 1994 година е приет общ градоустройствен план. Той е документът, по който са правени изчисленията. Фирмите стриктно го спазват.

 А не са ли прекалено високи тротоарите?

Все още не е положен асфалта и за това може би някъде изглежда висок. Регулата (стандартната височина) е 15 см и тя ще бъде спазена. Хората трябва да знаят, че спазваме всички стандарти.

Гарантирате ли, че няма да има пропаднали или прекалено високи шахти?

Напълно! Там където е необходимо шахтите ще бъдат повдигнати или свалени, за да отговарят на изискванията на нивелетата. Дъждарките няма да бъдат асфалтирани. Като гаранция – може да погледнете улиците където вече сме работили – „Васил Левски“, „Христо Смирненски“, има улица и в Дебър. Всеки може да се убеди, че са добре направени. 

 Кога ще приключат ремонтните дейности?

15 юли 2012 година е крайният срок за изпълнение на проекта.

Не, не – кажете за ремонтните дейности. За проекта знаем? 

Не мога да съм абсолютно сигурна, но се надявам, че в средата на май всичко ще е наред. И тогава недоволните ще оценят усилията ни.

Интервю на Теди Кирякова

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини