26 °C

Изкуствен интелект отгатва външния ви вид, слушайки кратки записи на гласа ви

Изследователи от Масачузетския технологичен институт разработиха впечатляващ и в същото време ужасяващ изкуствен интелект, способен да отгатне как изглеждаме, слушайки гласа ни.

За тази цел невронната мрежа била захранена с милиони образователни клипове от YouTube с участието на над 100 000 души.

Учените искали да разберат до каква степен може да се определи как изглежда даден човек, на база само гласа му. Очевидно съвпаденията едно към едно между лица и гласове са невъзможни. Затова целта не била пълно и точно разпознаване на лицата, а по-скоро улавяне на доминантни характеристики.

Изкуственият интелект изследвал кадрите от YouTube и създал връзки между гласа на говорещия и лицето, освен това определил възрастта, пола и етническата принадлежност. При това го направил без човешка намеса, според изследователите.

Учените твърдят, че изкуственият интелект ще има полезно приложение в бъдеще, показвайки лицето на събеседника на база гласа му по време на телефонни обждания.

Те предупреждават, че предназначението на невронната мрежа не е да пресъздаде точно лицето на човека, а да даде само приблизителна представа.

Изследователите успели да засекат няколко корелации в лицевите модели, за които вряват че представляват истински пробив.

Реконструкциите разкрили съществени корелации между краниофациалните черти – например структурата на носа и гласа.

Учените взели под внимание и някои от потенциалните етични въпроси.

Изкуственият интелект се затруднявал да определи хора с определени идентичности.

Когато слушал запис на азиатски американец, говорещ китайски той правилно отсъдил, че човекът е азиатец.

Но когато същият човек говорел на английски, невронната мрежа неправилно определила говорещия като представител на бялата раса.

Изкуственият интелект предполагал, че хората с по-високи гласове са жени, а тези с по-дълбоки – мъже.

И все пак съдейки по примерите, показани в доклада, генерираните от изкуствения интелект лица имат известна прилика с реалните.

Източник: dailymail.co.uk
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини