Meta пусна ранна версия на новия си изкуствен интелект Llama 3

Meta представи своя голям езиков модел Llama 3. Той е чатбот и генератор на изображения, който актуализира картини в реално време, докато потребителите въвеждат подкани. С Llama 3 от Meta се надяват да настигнат и изпреварят лидера на пазара - OpenAI, съобщава "Ройтерс".

На първо време Llama 3 ще се интегрира в асистента Meta AI, който компанията представя като най-усъвършенствания от своите безплатни за използване изкуствени интелекти.

Актуализираният асистент Meta AI ще навлезе във Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, както и ще има нов самостоятелен уебсайт.

Планът на Meta е да заинтригува своите милиарди потребители с генеративни AI продукти, за да оспори водещата позиция на OpenAI.

В публикацията Meta твърди, че и двата размера на Llama 3 побеждават модели с подобен размер като Gemma и Gemini на Google, Mistral 7B и Claude 3 на Anthropic в определени сравнителни тестове.

В бенчмарка MMLU, който обикновено измерва общите познания, Llama 3 8B се представи значително по-добре от Gemma 7B и Mistral 7B, докато Llama 3 70B леко изпревари Gemini Pro 1.5.

Така Llama 3 се оказва най-способният AI модел с отворен код, според бенчмарковете.

Трябва също да се отбележи, че тестването на AI модели не е без своите несъвършенства. Причината е, че изпитваният модел вече знае отговорите на въпросите, които оценителите ще му зададат.

Meta казва, че човешките оценители също са оценили Llama 3 по-високо от други модели, включително GPT-3.5 на OpenAI.

От компанията на Зукърбърг обаче не споменават за по-актуалния GPT-4 на OpenAI.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини