Пушката на Капитан Петко войвода предизвика фурор на Хайдушките празници в Чепеларе

Изображение 1 от 5

    Огромен интерес сред стотиците гости, предизвика пушката на Капитан Петко войвода, която беше ритуално изнесена по време на честване на Деня на Независимостта и хайдушките празници, посветени на Капитан Петко Войвода в Чепеларе. Историческата реликва беше показана за втора поредна година по време на празника, изпълнен с богата програма от прояви и събития. Автентичното оръжие изключително рядко излиза извън хранилището на Регионалния исторически музей в Смолян и беше повече от атрактивно за гостите на тридневните празници, организирани от будни граждани, с подкрепата на Община Чепеларе в дните от 22 до 24 септември.

    Пушката предизвика голям интерес, не само сред жителите на Чепеларе, но и сред гостите от София, Хасково, Димитровград, Благоевград, Видин, Созопол и други градове на страната, потвърдиха от Музея. В шествието, предвождано от знамето и Капитан Петко войвода на бял кон, беше и пушката на героя. Тя се съхранява във фондовете на музея и беше акцент в своеобразната възстановка по посрещането на капитан Петко войвода, с която организаторите на празниците показаха своята почит към славния българин.

    Хайдушките празници в Чепеларе са посветени на делото на Капитан Петко войвода и неговите съмишленици в знак на благодарност за свободата, с която са определили съдбата на Чепеларе да остане в границите на Източна Румелия и по-късно, при Съединението, да стане част от свободна и независима България. 

    По време на празничните дни бяха показани в изложба и исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877/78 г., възстановка от живи картини от дейността на капитан Петко войвода, както и изпълнения на автентични хайдушки песни.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини