Капитан Даниел Майуро: Присъединяването на България към НАТО и ЕС е правилният път

Кметът на община Първомай Николай Митков посрещна отново капитан Даниел Майуро, гостуващ в качеството си на началник на Екип за военно-гражданско сътрудничество. Той бе на посещение, за да установи дали гражданите в общината са били притеснени по време на съвместната българо-американска летателна тренировка ,,Тракийско лято 2021” във въздушното пространство на България. Тя се проведе между 20.08 и 3.09. 2021 г. и бе част от „Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2020 година“.

Капитан Майуро благодари на Parvomai.NET за коректната информация, с която бяха предупредени пътуващите между Първомай и Леново за ограниченията по време на тренировъчните полети.

Той предложи да се срещне с местната общност и да представи ръководената от него организация. Предварителната дата, записана в календара му е 10 януари 2022 г.

Даниел Майуро в цивилния си живот е данъчен инспектор,  но тук е в качеството на началник на 415-ти батальон по гражданските въпроси  и има за задача да бъде в подкрепа на страната домакин, в случая България, по време на съвместни учения. Батальонът е разположен в Каламизу, щата Мичиган. В България си партнира  със CIMIC рота.

Капитан Майуро е в България от края на април и за месеците прекарани тук  е успял да я обходи от Видин до Созопол и от Шабла до Банско.

„Честно мога да кажа, че сме много доволни от отношението на хората", споделя капитанът. Едно от нещата, които особено много харесва е храната –комбинацията от различните подправки и начинът по който се сервира.

Той разказа, че преди да дойде в България не е знаел почти нищо за страната ни. В училище са учили къде се намира на картата и коя е столицата, но нищо повече за културата, за хората. През 80-те години, когато е бил ученик, за него България е била една от мистериозните страни и никога не е познавал човек, който е бил в България.

За да опише как се чувства в България разказва един много показателен случай. Отива на разходка на екопътека „Бели Искър“ и изведнъж установява, че не може да отключи колата, с която е отишъл до там. Попада на хора, които моли да го върнат до града и там да намери помощ. Те го взимат. Влиза в ресторант и моли собственика за телефонно обаждане. Човекът не само че му дава да ползва телефона, но лично получава инструкции от рент-а-кар фирмата, а след това го придружава до колата, за да му помогне. След тази случка той се сприятелява с този човек и съпругата му. Такова гостоприемство, твърди г-н Майуро в Америка трудно може да се срещне – бях приятно изненадан.Моето впечатление от българския народ е, че са много мили  хора и ако направиш опит да говориш и на български език усещаш и техния респект към себе си.

Капитан Даниел Майуро разказа, че той и колегите му работят с много правителствени и неправителствени организации, каквато е CIVIC ротата. Работят и с американското посолство и споделят непрекъснато мнението си за това, което виждат в България. Това помага за интеграцията на американските военни в културата, комуникациите, здравеопазването и образованието в България.

На въпроса: „След като сме толкова добри, къде грешим, че не живеем по-добре?“, Даниел Майуро се усмихва и казва, че това е труден въпрос и не може да се даде еднозначен отговор. Но според него едно от категорично добрите решения е влизането на България в НАТО и ЕС. В медиите чете, че сме концентрирани върху това как да преборим корупцията, но всяка една държава има тези проблеми – корупция, инфраструктура, твърди капитанът и се изказа ласкаво за АМ Тракия, но се съгласява, че вътрешните пътища не са толкова добри. Това че България е в НАТО и ЕС помага да се подобри ситуацията и да се помогне да се случат нещата по-бързо, но не веднага.

Капитан Майуро прояви интерес към природата и историята на Първомай и изрази готовност за туристическа разходка в региона.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини