Иван Милушев подреди в галерия "Форум" чувственост и богобоязливост

    Картините му са толкова изразителни и внушителни, че са като двойнозалепващо тиксо. Можеш да стоиш пред тях с часове, като залепнал, без да усетиш времето, вероятно защото са споделени от автора си без остатък от чувствителността му. Благоевградският художник Иван Милушев се завръща в Хасково след две години за втората си самостоятелна изложба в галерия „Форум“ с нова порция от своята чувственост и богобоязливост. Повечето от темите, които представя са повтаряеми – „приятели“, библейски и митологични сюжети. Те го вълнуват през всичките години назад във времето в търсене на връзката между себе си и зрителя, като интерпретира посланията от древността и им дава нещо ново и съвременно. „Повтарям темите натрапчиво и съзнателно, защото те са част от мен, от моето изразяване“.

    В типичната за Иван Милушев стилистика композициите му са фигуративни, ясни, бързо възприемчиви. „Аз обичам да разказвам, не защото съм завършил илюстрация в академията, а това е моя слабост“, обяснява това си творческо амплоа авторът. И в настоящата изложба Милушев отново представя няколко картини с персонаж черна котка. Прототипът е котаракът на художника Чочо, който му е слабост.

    Отваряща живописната изложба картина е „Целуваката“. Както в нея, така и в доста от другите му платна, като персонажи присъстват жената и мъжа. За автора това са персонажите, които движат нашия познат свят.

    И богобоязливост носи в себе си Милушев. Признава това, като уточнява обаче, че не е вярващ човек в смисъл на робуване на постолати, така, както са построени, защото те са човешко дело. Но е вярващ в Силата. Човек е, който има респект към движещата Силата.

    За моментите, когато на твореца му се налага да изчопли таланта си, споделя, че при него са редки явления, но съществуват. „Може би това се случва в някакви специални моменти, но аз се радвам, че на мен не ми се случва често. Понякога обаче се налага да дълбаеш, за да извадиш себе си на повърхността. Но това по-скоро не е криза, а катарзис. Защото понякога при рисуването се стига до усещане близко до нирваната, през картината се прераждаш. “

    Иван Милушев е от изчезващия вид „четящи хора“. Като човек, който обича литературата, вдъхновения за своята работа намира и от текстове, от поезията.

    Споделя, че вълнението му при гостуването в Хасково сега не е по-малко отколкото при първото си представяне пред хасковска публика. Сантиментът е причинатаа-харесва му града, харесва му галерията, приема тук, а не на последно място благоевградският майстор на четката поставя многото приятели, които има в Хасково.

    Изложбата му ще бъде открита тази вечер в галерия“ Форум“ в 17.30 часа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини