Три години условно за убийството на художник

3 години условно за убийството с ритници и юмруци на 30-годишния художник Цветомир Христов през 2011 г. в Камен бряг получиха двамата подсъдими.

Това е присъдата на Варненския апелативен съд срещу Ивайло Първанов от Перник и софиянеца Васил Гергински, обвинени в убийство по непредпазливост, съобщи "24 часа". 

За това престъпление законът предвижда от 3 до 12 г. затвор. 

Вече 3 г. обаче делото се движи между съдебните инстанции. На 25 януари Върховният касационен съд (ВКС) за втори път ще гледа процеса срещу младите мъже, които се занимават с информационни технологии и електроника, и вече получиха условни присъди от Добричкия окръжен съд и Варненския апелативен съд през 2014 и 2015 г. Магистратите твърдят, че Цветомир е съпричинил смъртта си, защото провокирал нападателите си. 

В началото на 2016 г. обаче ВКС отмени условните присъди, като съдебният състав, начело с председателя Лозан Панов, заявиха, че колегите им неправилно са интерпретирали поведението на Цветомир като съпричиняване вместо като провокативно. Според ВКС съдът във Варна “е пренебрегнал както проявите на неоправдана жестокост в начина на извършване на деянието, така и поначало високия ръст на зачестилите в обществото ни прояви на саморазправа, при които човешкият живот е пренебрегната ценност. В случаите като този - при незначителни провокации и дребни битови поводи и конфликти, с лекота се посяга и отнема най-ценното благо – животът”. 

Според варненските съдии обаче двамата подсъдими може да се поправят и без да лежат в затвора. Имали много добри характеристични данни, работели и не били физически силни. Дори напротив - Васил Гергински, който по време на убийството е на 26 години, бил слаб, дребен, с очила, още от дете страдал от астигматизъм. Имал и голям диоптър - 7,5, поради което не бил заплаха дори за ученик в прогимназията.

Ивайло Първанов, за когото съдиите признават, че е едър, за разлика от 50-годишния Цветан, тогава е на 27 г.

Всичко се случва в края на август 2011 г., когато на Камен бряг се вихри техно парти. Артистичният Цветомир, който е от Нова Загора, но живее в София, пристигнал на автостоп заедно с приятелката си Борислава, за да отпразнуват 18-ия рожден ден. Художникът бил вегетарианец и последовател на Бялото братство. 

По обед на 29 август, след като се скарал с приятелката си и я изпратил за София, Цветомир бил разстроен и пил мастика. Скарал се с компанията на Ивайло и Васил, които били в съседна палтка и хвърлил по тях празна пластмасова бутилка от минерална вода и няколко камъка. 

Според обвинителния акт започнал бой, през който той псувал и ги обиждал. Намесил се и приятел на двамата, който е свидетел и в показанията си твърди, че само са го “понаритали”. 

Боят продължил дълго, с прекъсвания, като Цветомир наистина провокирал опонентите си. 

В един момент обаче заспал, но извиканите полицаи го събудили.

Олюлявайки се, той се отправил към близката сцена, като няколко пъти падал. Накрая припаднал. Намерил го французин, който се обадил на тел. 112. Бърза помощ откарала Цветомир, който бил в кома, в спешния център в Каварна, оттам го транспортирали до болницата в Добрич, където по спешност му направили неврохирургична операция, за да премахнат мозъчен хематом. 

Експертизата показала, че Цветомир е имал контузия на мозъка в лявото слепоочие, контузия в лявата част на тила и мозъчния ствол, кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка, кръвоизлив под меките мозъчни обвивки, оток на мозъка, контузия на бял дроб, счупване на три ребра, оток на белите дробове, охлузвания и кръвонасядания по лицето, тялото и крайниците. 

На 8 септември художникът умира. 

Присъдата явно е несправедлива, пише майка му Мария Александрова в жалба до ВКС.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Но
    Ноком
    0 0
    15:14, 23 яну 2017
    "Експертизата показала, че Цветомир е имал контузия на мозъка в лявото слепоочие, контузия в лявата част на тила и мозъчния ствол, кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка, кръвоизлив под меките мозъчни обвивки, оток на мозъка, контузия на бял дроб, счупване на три ребра, оток на белите дробове, охлузвания и кръвонасядания по лицето, тялото и крайниците."
    "Според варненските съдии обаче двамата подсъдими може да се поправят и без да лежат в затвора. Имали много добри характеристични данни, работели и не били физически силни. Дори напротив - Васил Гергински, който по време на убийството е на 26 години, бил слаб, дребен, с очила, още от дете страдал от астигматизъм. Имал и голям диоптър - 7,5, поради което не бил заплаха дори за ученик в прогимназията."
    Ашколсун на""" наивните""" съдии.
Последни новини