Пълнен див заек

Пълнен див заек

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Заекът се маринова по възможност няколко часа с вода, оцет, лук и черен пипер. Ако е замразяван, може да не се маринова, а се натрива с оцет и се намачква - масажира една две минути. Шпикова се с половината сланина, нарязана на малки парчета.

В паничка се прави кашичка от половината олио, двете чаени лъжици сол, черния пипер и горчицата. Заекът се намазва отвън и отвътре с кашата и се оставя докато се приготви плънката.

В останалото олио се запържва другата част сланина и евентуално дреболиите /ако има такива/, нарязани на дребно. Добавя се лукът, докато порозовее, морковите, 1 ч.л. сол и оризът.

Добавя се постепенно половината вино и малко вода.
Гъбите се нарязват на кубчета и се добавят накрая заедно със стафидите, орехите, маслото и всички подправки, като бахарът се счуква. С така приготвената смес се напълва заека и се зашива.

Пече се в дълбока тава, като на дъното се подлага дървена лопатка, налива се останалото вино и две ч.чаши вода. Покрива се с плътно с фолио и се пече минимум 3 часа на 180-200 градуса. Към края се отваря фолиото и заекът се полива със сместа под него, при нужда се обръща, като се внимава да не се разцепи и излезе плънката.

Източник: gotvach.bg

Последни новини