Премиерът на Катар: Инвестираме 100 милиона евро в България

Постигната е договореност за инвестиции в размер на 100 милиона евро от страна на Катар в България, обяви премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани по време на откриването на първия българо-катарски бизнес форум в Доха. "С моят колега разговаряхме много дълго по какъв начин да развием нашите отношения. Аз усетих в резултат на нашите срещи, че не само има открита и искрена воля, но и усещам министър-председателя на България като изключително силно заинтересуван да съдейства за развитието на сътрудничеството между българските и катарските компании".

Премиерът на Катар каза, че разговорите са били абсолютно прозрачни и искрени с цел откриването на по-големи възможности за сътрудничество между двете държави. Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани акцентира няколко пъти върху необходимостта от голяма активност на българските фирми, тъй като областите за сътрудничество с Катар са изключително много. "Необходими са твърдост и упорство. Както ви е известно, всички търгове тук са открити и напълно прозрачни. Могат да участват всички компании."

По време на бизнес форума беше казано, че българските компании имат необходимите качества, за да работят в Катар. Премиерът на България също изрази задоволство от огромния шанс за съвместна работа на българските и катарски фирми.

"Знаете, че на предишната ни среща се разбрахме Qatar Airways да лети до София, това вече е факт", заяви Борисов: "Аз съм запознал премиера на Катар с всичките 103 компании, които са тук. Разказал съм из основи какво прави нашият строителен бранш, има огромна възможност за строителните компании от България, особено специалисти в областта на строежа на метрото в Катар. Същото касае строителството на близо 40 небостъргача, които са тук. Всички български фирми, които дадат добри оферти, са добре дошли. Това касае мебелната промишленост, металорежещата промишленост, всички, които работят в този бранш. Огромен интерес има в областта на спа туризма, голф игрищата, така че всички фирми, които работят в тези области, могат веднага да започнат и да се подготвят в тази посока".

Борисов потвърди, че преговорите за инвестиции в летище Балчик ще завършат успешно.

"С моя приятел, министър-председателя на България, разговаряхме за инвестиции в три основни сектора - туризъм, инфраструктура и земеделие", продължи премиерът на Катар: „Договорихме се да започнем с обекти на стойност 100 милиона евро и до един месец катарска делегация със специалисти в трите сектора ще посети България".

Възможното партньорство в инфраструктурните обекти се потвърди от думите на премиера на Катар за заложените разходи в това перо в бюджета на страната: "Следващият бюджет на Катар ще бъде най-големият досега в областта на инфраструктурните обекти, което създава възможности на български фирми в този бранш да работят в емирството", каза катарският премиер. Беше съобщено, че ще се търсят предложения от компании от сферите на строителството на пътища, канализацията и строежа на метрото в Доха.

Премиерът на Катар покани българските фирми да изложат своите продукти в специална изложбена зала в Доха като разходите ще бъдат поети от катарското правителство. "Ние каним всички вас", обяви Шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани: „в рамките на една година да ни посетите и да се организира едно изложение, на което вие да покажете своите стоки и услуги, които вие предоставяте. Нашите специализирани компании в организиране на изложения са поканени да си сътрудничат с българските представители".

Официалното посещение на българската делегация в Катар завършва утре.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини