Нови десет труса в Япония. Четири с магнитуд над 6

Временното спокойствие и уверението, че японците могат да спят спокойно тази нощ бяха опровергани от природата.

Поредицата от земетресения, които разлюляха бреговете на Япония вчера и припомниха на местните за ужаса от 11 март 2011-а бяха последвани от над десет труса през изминалото денонощие.

Земетресенията са били регистрирани по източното крайбрежие на японския остров Хонсю, като четири от тях са били с магнитуд повече от 6, съобщи ИТАР-ТАСС. Рано тази сутрин на 175 километра от Токио, в Тихия океан е регистрирано ново земетресение със сила 5,2.

На този етап не се съобщава за разрушения и опасност от цунами, но е обявена готовност за евакуация на застрашените райони.

Така само няколко дни след годишнината от разрушителното земетресение, при което загинаха 19 хиляди души, властите в Токио отново се вдигнаха на крак.

Новата серия трусове започна вчера след 6.8 по Рихтер разлюля бреговете на североизточна Япония. Земетресението бе с епицентър на 210 км от бреговете на Хокайдо, на дълбочина 10 км.  

Вторият трус с магнитуд 5.7 бе регистриран в близост до североизточните брегове на Япония с пицентър в Тихия океан на 282 км източно от град Хатинох, разположен в префектурата Аомори, на дълбочина 22 км.

По-късно земетресение с магнитуд 6.1 разлюля района източно от Токио. Не бе разпространено предупреждение за цунами и засега няма данни за проблеми в атомните централи, съобщиха японските медии.

Земетресенията идват само 3 дни след като страната почете жертвите от трагедията на 11 март 2011 г. Преди 12 месеца Япония пострада от земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, последвано от опустошително цунами. Загинаха повече 19 000 души.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини