Влязоха в утроба над Буково

Костадин Димов и Сребрин Сребрев

Създателите на страницата „Пещерите – утроби“ във Фейсбук, Сребрин Сребрев от Първомай и Костадин Димов от Казанлък, най- после се запознаха лично. Те и група туристи от двата града си организираха поход до Жълтата пещера, намираща се на юг от село Буково. Водач им стана роденият в селото Паун  Паунов. Сребрин и Костадин не са историци, но са превърнали тракийската история в свое хоби.  Запознават се случайно, заради публикувана в нета статия на Коста, в която той разглежда 4 такива „утроби“. Сега имат сведения за два пъти повече такива култови места и са готови да ги обиколят всичките и да открият нови.

Жълтата пещера, намираща се на около 3 часа пеша от селото, близо до старата граница на България, не е особено голяма, но е интересна с това, че е на два етажа. Тя е поредното мистично място, което се предполага, че е олтар на тракийската култура, издигащ жената и нейната утроба в култ. Белязана е с характерните черти – отворът на пещерата, обърнат към пътя на  слънцето, формата, прокопаната част, изкопаните във високата част ниши. Жълтата пещера е от така наречените южни пещери, в които слънчевият лъч прониква по обяд. Има и източни или изгревни, в които лъчът прониква сутрин, рано.  Пещерите - утроби са характерни за източните части на Родопите. Землището на село Буково се явява тяхна северна граница. Предполага се, че  такива пещери се срещат и на юг – в днешна Турция, където характерните трапецовидни ниши са туристическа забележителност. Освен Жълтата пещера, в района има и други причудливи останки от далечно минало. Издълбани щерни в скалата на т.нар. Караулка, случайно или не, но се огряват от слънчев лъч в дните на равноденствие и запознатите историци ги наричат „Календара“.  Наблизо лежи и издялан цилиндричен камък, който прилича на част от колона.  

Част от пътя от Село Буково до местността може да бъде измината  с високопроходими автомобили и Жълтата пещера да стане леснодостъпна за всеки, който желае да се разходи до това светилище.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини