Дете, родено със сърце извън тялото, празнува 3-ти рожден ден

Дете със рядка малформация – сърце извън тялото, отпразнува своя 3-ти рожден ден. Момчето е родено в САЩ и първото в света, преживяло този дефект.

Сърце извън тялото е изключително рядко състояние, а бебетата обикновено се раждат мъртви или живеят едва няколко дни след раждането. Райян Маркис отпразнува скоро своя трети рожден ден, пише inews.bg.
Освен че е отвън, сърцето на момчето не е било добре развито. Това пък досега не се е случвало и Райян се оказва единственият човек на света с комбинация от двете деформации, разказва ZeeNews.

Лекарите са били наясно със състоянието на бебето и още в 12-та седмица от бременността са посъветвали майката да абортира. Тя обаче е отказала и днес обяснява, че е оставила природата да си свърши работата. "Знаехме, че ще е истинско чудо да оживее след раждането, но просто не можехме да вземем решението", коментира още 34-годишната жена.

Рядката малформация, наречена ectopia cordis, засяга осем на всеки един милион бременности. Райян е единственото дете, преживяло този проблем.

Лекарите са обяснили, че дори и бебето да се роди живо, има огромен риск от развитие на инфекция – сърцето на детето е извън гърдите му. Освен това недоразвитото сърце ще пречи на нормалното кръвообращение. За да може кръвта да циркулира правилно в сърцето на двуседмичния Райян е поставен шънт.

Докато навърши две години момчето е претърпяло дузина операции, които да "приберат" сърцето му в гърдите. Процедурата все още не е завършена – това ще стане когато сърцето се развие напълно. В момента органът е покрит от кожа с цел защитата му.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини