Училище "Кирил и Методий" подхвана "Успех"

Кръжокът на Добринка Вангелова "Публична реч"

80 ученици от ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ – гр. Първомай,  са включени в програмата „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти“ или накратко – „УСПЕХ“. Проектът стартира от 1 февруари. 10 учители ще създават у учениците компетентности, които биха им били полезни в реалния живот във форми близки до познатите ни от близкото минало кръжоци. От „Българска шевица“ до „Компютърна анимация“ са тематичните направления, в които ще се работи.  Децата ще могат да се запознаят с ораторско майсторство, компютърна презентация, небесна карта. Ще имат възможност да разкрият ораторски талант и актьорско майсторство.  Пчеларството в аспекта на предприемачеството или здравословният начин на живот и доближаване до природата са други занимания, с които ще бъде привлечено вниманието а децата. Важно е темите в кръжоците да не са теми от учебния материал. Повечето от записаните ученици са деца в риск от отпадане от училище.

Проектът е насочен към организиране на свободното време на учениците, да се осмисли в една по-интересна насоченост. Според ръководителя на проекта, експерта от МОНМ Асен Александров: "Една от целите е да върнем нормалното общуване между децата, което да става в класната стая, а не във виртуалното пространство. Друга цел е да се стимулира реформата в училищното образование. Така директорите са изправени пред предизвикателството да участват в европейски проекти. И като краен резултат с проекта да се създадат нови лидери, които да проявяват лидерството си в други форми.” На сайта на проекта uspeh.mon.bg  могат да бъдат намерени много други полезни подробности и да се обменят идеи.

Като основен индикатор за успех на проекта се посочва намаляването на броя на отпадналите ученици. Заплащането е на принципа „Парите следват ученика“, като за всяко дете училището получава по 185 лв., осигурени от еврофондове.

Теди Кирякова

Дигитални умения - "Изготвяне на презентации с различни ефекти с преподавател Гергана Аспарухова
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини