Укротиха миньорите с 300 лева. Преглед на националния печат

„24 часа": Мерят за опасна радиация в училища и градини
Половината от училищата и детските градини в район "Кремиковци" са показали концентрации на радон във въздуха над препоръчителното. Стойностите са от краткосрочно изследване и за да се каже дали има повишен риск, се прави повторно дългосрочно измерване. Радиоактивният  газ е сред факторите за рак на белия дроб. При високи концентрации се налагат реконструкции, които отстраняват опасността.
СЗО пресмята, че от 3 до 14% от случаите на белодробен рак се дължат на облъчване от радон. Отнесено към България, това означава неколкостотин случая годишно. Затова и наскоро е създадена група, която да изготви проект на програма за редуциране на риска. Това обясни гл. асистент Кремена Иванова - отговорник за провеждането на пилотно национално проучване в жилищни сгради в 4 области.

„24 часа": Плевнелиев: Ще сме добър партньор в ЕС, но с ясен глас
Точно в 12,33 новият президент Росен Плевнелиев изпрати своя предшественик Георги Първанов на входа на "Дондуков" 2. После бързо се върна за първата си среща - с българския еврокомисар Кристалина Георгиева и с комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан.
Тримата определиха срещата като знакова за ангажираността на новия държавен глава и страната към ЕС. Плевнелиев отново поел ангажимент за ускоряване на евроинтеграцията и синхронизиране на програмата "България 2020" с европейските приоритети. "Ще бъдем добри партньори, но ще имаме мнение и глас, който да се чува на най-високи нива в Европа", категоричен беше новият президент.

„Труд": Само банка ще може "да кара влака"
Свръхстроги квалификационни изисквания може да направят невъзможно участието на стратегически инвеститори в приватизацията на "БДЖ - Товарни превози", научи "Труд". Транспортното министерство предлага от тях да се изисква оборот от 500 млн. евро за всяка от последните три години. "Целта е да не дойде стратегически инвеститор, а "БДЖ - Товарни превози" да бъде продадена по схемата "Булгартабак" на някоя банка", твърдят източници на "Труд".
 
„Труд": Полицейски бой за пет кутии ментови цигари
Безпардонен арест, бой, чупене на врати и разхвърляне на покъщнина - всичко това в събота се стоварило на главите на столично семейство заради 5 кутии цигари с чужд бандерол. Злополучните 100 папироси от марката "Марлборо", тип ментол, са били единственото нещо, което маскирани полицаи иззели от къщата на сем. Начкови в софийското село Мировяне, след като насинили 57-годишния стопанин Петър Начков и нахлули вътре.
"Целият този ад, който преживяхме, е само защото дъщеря ни Ралица е основателка на фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ", обясни вчера пред "Труд" съпругата на Петър Начков - Малина Начкова (45 г.).
Групата е създадена в началото на юли м.г. и вече има 2201 последователи. В интернет страницата са качени над 400 снимки и колажи, осмиващи управляващата партия.

„Стандарт": Уличен бой издал Боксьора
Славата на уличен бияч прати Тишо Боксьора в ръцете на Скотланд ярд. Това разкриха запознати със сензационното залавяне в Лондон на родния гангстер Тихомир Георгиев. Нашенецът се прочул с победите си в нелегални битки в страховития квартал Бермъндзи. Уменията на Тишо впечатлили собственика на спортен клуб Джон Руни, който поканил българина за спаринг с млади боксьори. Георгиев дори получил стая и работа като гард. Руни бил женен за нашенка и това също повлияло за благосклонното му отношение. Джон поканил Тишо да се пусне в аматьорски турнир и разлепил плакати с лика му.
Родният мафиот бил разпознат от ченгетата точно по тези снимки, въпреки че е бил с обръсната глава. Все още не е ясно кога британските власти ще пратят у нас Боксьора, който е издирван за куп престъпления.
 
„Стандарт": Укротиха миньорите с 300 лева
Бонуси по 300 лв. на човек укротиха миньорите. Стачката в мини "Марица-изток" вчера приключи. Решението беше взето в 6 часа сутринта след близо 15-часови преговори между синдикати, ръководството на въгледобивното дружество и зам.-министъра на икономиката Делян Добрев . Миньорите започнаха да добиват въглища в началото на дневната смяна. Сумата, за която синдикатите и ръководството се споразумяха, е под формата на бонуси за добра работа да бъдат раздадени по 250-300 лв. на човек, докато в началото на стачката миньорите искаха по 1000 лв. Те ще бъда изплатени едва след наваксване на производството на въглища за януари заради стачката. Общият размер на премиите, които ще бъдат раздадени в мини "Марица-изток" е 2,13 млн. лв. Ако бяха изпълнени първоначалните искания на стачкуващите за изплащане по 1000 лв. бонус, то заедно с осигуровките дружеството трябваше да плати над 8 млн. лв.
 
 „Монитор": Първанов си отиде, Плевнелиев отваря „Дондуков" 2
Новият президент на България Росен Плевнелиев встъпи в длъжност вчера и изпрати Георги Първанов, който беше стопанин на „Дондуков" 2 в продължение на десет години. Това стана на официалната церемония на площад „Св. Александър Невски", на която освен премиера, министри,  депутати и дипломати присъстваха и двама еврокомисари.
„Здравейте, господа гвардейци", каза отчетливо Първанов за последно на  строилите се в четири блока армейци. Микрофоните обаче уловиха и дълбока въздишка, която издаде тежкото му чувство за раздяла.  Представителната армейска част бе поздравена и от новия президент Плевнелиев, който мина умело покрай ротите.
 
„Монитор": Цепят на квадрати синята зона в София
Синята зона в центъра на столицата ще бъде разделена на малки квадрати, за да се улесни паркирането на живеещите в нея. Идеята е хората да могат да спират автомобилите си в карето около дома си, което е очертано от четири улици, а не - само на местата до съседната пряка. Това съобщи пред „Монитор" кметът на София Йорданка Фандъкова.
Разделението на паркоместата ще залегне в концепцията за паркиране в София, която ще бъде обсъждана от местния парламент в следващите седмици. Очаква се да бъдат формирани над 20 карета в съществуващия ринг.
 
„Монитор": Борислав скъса със сестрата на Мирослава
Борислав Чолев, чиито наследствени пари станаха причина Мирослава от Перник да бъде отвлечена и убита, се е скрил от сестра й Елеонора, с която имали връзка отдавна. 25-годишният младеж е бил  посъветван от ченгетата да напусне миньорския град и да отиде на по-сигурно място.
Отишъл в близкото до Перник село Кладница, където семейството му има вила. Прекъснал всякаква връзка и със сестрата на Мирослава - Елеонора, която преди трагедията искала да има дете от него. Дори след откриването на трупа на Мирослава младият мъж не се появил, за да подкрепи близките й. Поведението му учуди всички приятели на Чолев, които отлично знаели за силните му чувства към Елеонора.
 
„Сега": 37 гимназиални учебника ще бъдат променени заради ЕС и демографията
Просветното министерство започва ревизия на най-остарелите учебници, научи "Сега". МОМН обяви процедура за близо 40 учебника по история и география за гимназията, които ще бъдат основно преработени, а новите ще се ползват още от следващата учебна година. Промени ще претърпят 20 учебника по история и 17 по география от IХ до ХII клас.
Учебниците ще се променят, за да се коригират грешки, нови факти и статистика, обясниха от министерството на образованието. Например към момента на одобряване на учебниците България не е била член на Европейския съюз и затова е необходимо този факт да се промени. Сегашните учебници за гимназистите са твърде остарели и промените в тях ще бъдат много големи, обясниха експерти от издателствата. Учители и по двата предмета също са на мнение, че книгите със сигурност трябва да се ревизират заради остарелите данни в тях. Особено наложителни са промените по география, тъй като данните в сегашните учебниците за населението, икономиката и индустрията са неактуални, коментираха пред "Сега" учители по география. До 2-3 седмици редакторите в издателствата и учителите по история и география от страната трябва да направят конкретни предложения за промени в учебниците, които ще бъдат внесени в МОМН.

„Дума": Край на миньорската стачка
След 15-часови преговори и взаимни компромиси работодател и синдикати рано призори в неделя сложиха подписи под стачното споразумение. В преговорите участваха зам.-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който е и председател на Съвета на директорите на БЕХ, ръководството на мините и синдикатите. Това бе седмият ден от стачката.
В преамбюла на споразумението е записано, че дружеството няма да бъде раздържавявано, няма да бъдат обособявани и приватизирани и части от него. До 3 дни управителите на рудниците трябва да дадат предложения за попълване на незаети бройки в добива и ремонта, а до седмица трябва да бъде приета и социалната програма за 2012 г. Инвестиционната програма се увеличава с 22 млн. лв. повече спрямо миналата. Българският енергиен холдинг (БЕХ) поема задължението да ускори провеждането на търгове по Закона за обществени поръчки за ремонт и рехабилитация на тежката минна техника - едно от основните искания на стачниците. Всяка промяна в щатното разписание или в структурата на дружеството ще става след съгласуване с профсъюзите. Според Генчо Генчев от КТ "Подкрепа" синдикатите са били съгласни да се откажат от исканите допълнителни бонуси, но се споразумели с ръководството всеки работник и служител да получи по още 300 лв.
                                           

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини