Кметска заплата иска председателят на ОбС, на заместника си дава половин

Дечко Петков

Възнаграждение в размер на кметска заплата за себе си и половината от нея за Красимира Александрова е предложил председателят на Общински съвет Дечко Петков. Това е в рамките на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Възнаграждение означава, че не сключва трудов договор, но се ползват  всички негови привилегии- процент за прослужени години, отпуска и т.н. Освен това, ако се приеме предложението,  г-н Петков ще работи по 40 часа седмично и ще получава пълния размер на това заплащане. За госпожа Александрова в качеството й на заместник-председател на ОбС не е посочено колко труд на „ползу роду“ ще полага.

Направихме справка в няколко общини.В Хасково има двама заместник – председателя и те не получават повече от редовите съветници. В Асеновградска община – също. При все, че тя разполага с тройно по-голям бюджет от този на Първомай, нейният председател се справя за два пъти по- малко време и получава наполовина от кмета. Подобно е положението в Пазарджик и Панагюрище. А Общински съвет Казанлък изобщо нямат заместник – председател. Вярно е, че не сме проверили 260 общински съвета, но зададохме въпроса на г-н Петков: „Това е законно, а морално ли е?“ Неговият отговор беше, че той прави предложението, ако Красимира Александрова иска може да се откаже от възнаграждение. Общинските съветници също имат правото да решат друго.

Красимира Александрова вчера не отговори на позвъняванията ни. В нейна защита трябва да кажем, че ден преди това тя беше отзивчива и готова да ни сътрудничи, за да получим материалите за предстоящата сесия.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини